Nová plovoucí větrná turbína má vrtuli jen se dvěma listy

Amsterdamská společnost Seawind Ocean Technology navrhla unikátní plovoucí větrnou turbínu. Narozdíl od naprosté většiny ostatních dnešních větrných elektráren má její vrtule pouze dva listy místo tří.

První kusy unikátní větrné turbíny Seawind 6-126 si objednala londýnská společnost Petrofac. Seawind tvrdí, že její nové větrné turbíny jsou vhodné k instalaci ve všech mořských podmínkách, včetně oblastí náchylných k cyklonům a velmi hlubokých vodách. Výkon turbíny je 6,2 MW, průměr rotoru 126 metrů. Může fungovat při rychlostech větru (12,5 – 90 km/h), ale ustojí i větrné cyklóny o rychlosti 250 km/h při poryvech až 325 km/h.

Nové větrné turbíny by měly bvýt v evropských vodách vybudovány během prvního čtvrtletí 2024. „Společnost Seawind vyvinula jedinečnou patentovanou technologii, která využívá dvoulopatkového rotoru na kloubovém závěsu, která má mnoho výhod pro použití na moři. Montáž celého systému se provádí v přístavu pomocí pozemních jeřábů, pro instalaci na moři nejsou zapotřebí žádná montážní plavidla,“ řekl Vincent Dewulf, CEO společnosti Seawind Ocean Technology.

zdroj: Electrek.co

The post Nová plovoucí větrná turbína má vrtuli jen se dvěma listy first appeared on Hybrid.cz.