Polestar 3: stylový severský elektromobil s LiDARem

Příští rok má jít na trh SUV elektromobil Polestar 3, který bude pokračovatelem dvojky. Hlavním lákadlem má být LiDAR a plně autonomní řízení založené na systému NVIDIA DRIVE Orin SoC.

Volvo, pod které značka Polestar patří, se v posledních měsících ještě více utvrzuje ve svém směřování k čisté elektromobilitě. Nově má mechanismus interního stanovení ceny emisí uhlíku a vyzývá k větším investicím do čisté energie.

Především ale uvádí na trh nové a nové elektromobily. Do Česka aktuálně dorazil model Volvo XC40 Recharge, začal se už vyrábět C40 Recharge a příští rok dorazí Polestar 3.

Polestar 3 bude pětimístný SUV elektromobil, který má konkurovat vozům jako Audi e-tron nebo Tesla Model X. Bude se tedy pohybovat i v podobné cenové hladině, tedy 2+ mil. Kč. Vůz bude postaven na Android Automotive OS, podobně jako nové Volvo XC90, takže bude možné stahovat aplikace přes Google Play Store a využívat klasické aplikace jako Google Maps, Spotify, Audible nebo Google Assistant.

Konkrétní specifikace zatím nejsou známy, ale prozatím se hovoří o 103kWh baterii pro dojezd blízký 600 km a výkonu až 450 kW. Nejspíš se dočkáme také 800V architektury, a tedy vysokých nabíjecích výkonů přes 150 kW a třeba i technologie V2G.

Polestar 3 se bude vyrábět v USA, konkrétně v továrně ve městě Ridgeville, okres Berkeley v Jižní Karolíně. A také v Číně v Čcheng-tu – odtamtud se bude vozit do Evropy. Výroba by měla začít koncem roku 2022.

zdroj: TopElectricSUV

The post Polestar 3: stylový severský elektromobil s LiDARem first appeared on Hybrid.cz.