Porovnání dvou metod na stanovení množství tuku v těle

K hodnocení výživového stavu jedince, tedy jakým způsobem se odráží jeho výživa na strukturních složkách těla, je důležité určit celkové množství tuku v těle. Pro předcházení některých onemocnění, jako jsou kardiovaskulární choroby nebo obezita je také důležité, jak je tuk v těle rozložen, což se zjistí například z poměru pas/boky. U androidního (mužského) typu je tuk lokalizován převážně na hrudníku a břiše – tzv. typ jablko. Gynoidní (ženský) typ je charakteristický lokalizací tuku na hýždích a stehnech – tzv. typ hruška. Rizikem z pohledu výše zmíněných chorob je centrální typ obezity, kdy tuková tkáň není jen estetickým problémem, ale její metabolická aktivita přispívá k zhoršování klinického obrazu onemocnění. Hodnocení množství tuku v těle se provádí při sledování dietního a cvičebního režimu ve sportovních zařízeních, výživovém poradenství, sportovním lékařství i v ordinacích lékařů.