Praktický, moderní a efektivní nábytek do obývacího pokoje

Obývací pokoj zaujímá hned po kuchyni nejvýznamnější místo v domácnosti. Je prostorem pro trávení času s rodinou a přáteli. Plní však i úlohu poskytnutí relaxace. Jaký nábytek splní vaše požadavky? Jaké jsou trendy prvky v letošním roce? Podstata tkví ve správném výběru a celkové harmonii.

Obývací pokoj prozradí styl života

Místnost v domě či bytě sloužící k odpočinku, stejně tak může být pokojem pro hosty, hernou či k různým aktivitám, jako je například sledování televize, stolování nebo práce na počítači. Dle velikosti bydlení a počtu členů v domácnosti může někdy částečně sloužit jako jídelna, pracovna či dokonce ložnice. V mnoha případech navazuje na kuchyň bez rozdělení místností prostřednictvím zdi.

Obývací pokoj bývá nejčastěji vybaven užitnými, okrasnými či uměleckými předměty. Mezi typické vybavení obývacího pokoje náleží pohovka, skříně, stůl, knihovna, vázy, obrazy apod.

Jaký nábytek zvolit z hlediska materiálu?

Kdo preferuje přírodní materiály, zvolí ideálně dřevěný nábytek. Ten přinese kus přírody a teplo do vašeho domova. Je rovněž velice příjemný na dotek. Další variantou je investice do nábytku v kombinaci dřevo a dýha.

Do obývacího pokoje se velice dobře hodí a často volí taktéž nábytek pouze dýhovaný. Je velmi kvalitní a upoutá pěkným designem. Mezi nejoblíbenější dřevěné dýhy patří zejména buk, javor, bříza, smrk, dub apod.

pi

Pokud není prioritou přírodní materiál, pořiďte si nábytek z lamina. Na výběr jsou různá designová provedení dřevin, která jsou dnes prakticky nerozeznatelná od skutečného dřeva. Mezi kladné stránky náleží odolnost, pevnost a snadná údržba.

Obývací pokoj coby komfortní zázemí

Samozřejmostí je, že dokonalý obývací pokoj potřebuje pohodlné a praktické sezení. Vzhledem k tomu, že se jedná o společenskou místnost, je adekvátní, aby nábytek podporoval interakci a konverzaci.

Výchozím bodem bývá obývací stěna. V případě nedostatku místa nebo při preferenci minimalistické obývací stěny je možno ji kvůli dostatečnému úložnému prostoru doplnit o komody, skříňky a police. Prostřednictvím těchto efektivních kousků, které jsou k dostání v barvách obývacích stěn, získáte tolik úložného prostoru, kolik potřebujete. Prioritou je, že si tak nábytek v obývací místnosti poskládáte dle svých představ. Jaký nábytek zvolit do moderního interiéru?

Sedací souprava tvoří základ a je okázalou dominantou

Část nábytku, který výrazně ovlivňuje a utváří vzhled celého pokoje. Současně však musí splňovat jisté parametry. Přece jen je sedací souprava nejvíce vytížená a používaná. Podstatný vliv na kvalitu a životnost má materiál. Mezi další kritéria náleží tvar sedací soupravy, údržba a pohodlí. V zájmu každého je investice do sedačky, která zajistí maximální komfort.

Křesla nejen jako doplněk

Je dobré sedací soupravu kombinovat s křesly. Záleží samozřejmě na prostoru, který máte k dispozici. V případě velice malého prostoru jsou křesla dokonce jedinou možnou variantou. Pokud disponujete větším interiérem, je dobré pořídit kompletní set sedací soupravy s křeslem nebo zakoupit křeslo v podobném designu či naopak zvolit kontrast vůči ostatnímu vybavení v místnosti.

I malý obývací pokoj může být útulný, praktický a zajímavý. Ideální volbou jsou menší obývací a televizní stěny, které umožní dostatek prostoru pro vše potřebné a nezabírají mnoho místa. Prostor je zapotřebí pro konferenční stolek, komodu, případně police a závěsné regály, stolek pod televizi apod.

Adekvátní je neopomenout ani takové maličkosti, které plní minimálně dvě funkce, jsou praktické a zároveň pěkné. Jedná se o různé stojany na časopisy a noviny, pestré skládací boxy, taburety, odkládací stolky apod.

Praktický konferenční stolek

Tento druh nábytku má specifické určení. Neslouží vždy jen k odkládání věcí. Co se týče praktické stránky, je vhodné zvolit výšku, která je shodná s výškou sedáku pohovky či křesla. Je to pro lepší odložení skleničky či televizního ovladače. V módě jsou tzv. nízké konferenční stolky. Jejich výška odkládací plochy je jen několik centimetrů nad podlahou. Výjimkou nejsou ani stolky, které nemají nohy, a jsou tak přímo na zemi.

Aktuální trendy neboli jak jít s dobou

Návrat k přírodě! Barvou roku 2018 byla zvolena svěží zelená nazvaná greenery. Comeback hlásí květinové vzory, které zdobí polštáře, ale také čalounění. V kurzu jsou zelené stěny a doplňky s přírodními motivy. Vhodná je též kombinace bronzu a zelené.

Nadále zůstává velice populární skandinávský styl. Fenomén posledních let v podobě skandinávského designu se objevuje v interiérech, ale také jen na dílčích kusech nábytku. Jednoduchý tvar, černo-bílá kombinace či kov s přírodním materiálem jsou typickými znaky. Stejně tak i minimalistická dekorace.

V interiérovém designu jsou používány geometrické tvary, jak již ve výše uvedeném skandinávském stylu, tak rovněž i v moderním pojetí. Trojúhelníky, obdélníky i šestiúhelníky se v obývacích pokojích objevují čím dál častěji. Hravost geometrických tvarů je znamenitá.

V současnosti náleží mezi nejpopulárnější tmavě hnědý dekor obývacích stěn, ale hned v závěsu jsou obývací stěny s volbou světlých barev.

The post Praktický, moderní a efektivní nábytek do obývacího pokoje appeared first on Nazeleno.cz.