Přírodovědecká fakulta UK odhalí pamětní desku Prof. PhDr., RNDr. h. c. Bohumilu Němcovi, botanikovi a rektorovi UK

15. září v 19 hodin bude na průčelí budovy Přírodovědecké fakulty UK, Viničná 5, odhalena deska Bohumila Němce. Prof. PhDr., RNDr. h. c. Bohumil Němec (12.3.1873 - 7.4.1966) byl český botanik a rektor Univerzity Karlovy. Slavnostní obřad se uskuteční při příležitosti konání 12. Konference experimentální biologie rostlin, Spoluorganizátorem konference a iniciátorem akce odhalení desky je doc. Jana Albrechtová, vedoucí katedry experimentální biologie rostlin.

Bohumil Němec se narodil března 1873 v Prasku u Nového Bydžova. Studoval na gymnáziu v Novém Bydžově, od roku 1891 na Filosofické fakultě české Karlo-Ferdinandovy univerzity v Praze. Už od mládí se zajímal o přírodní vědy. Byl posluchačem prof. Vejdovského, vedoucího ústavu zoologie a srovnávací anatomie.

Věnoval se mnohonožkám a korýšům. Roku 1899 se habilitoval v oboru fyziologie rostlin a roku 1907 byl jmenován řádným profesorem. Přednášel zde anatomii a fyziologii rostlin. Pracoval jako děkan Filozofické fakulty, později i jako rektor. V roce 1901-1903 se zasloužil o založení Ústavu pro fyziologii rostlin na české části univerzity.

Stal se významnou a mezinárodně uznávanou vědeckou autoritou ve fyziologii rostlin, rostlinné anatomii, cytologii a v zavádění nové mikroskopické techniky se už v letech před 1. světovou válkou. Mezi nejvýznamnější rané objevy profesora Němce patří vysvětlení mechanismu gravitropismu, které publikoval v roce 1900. Světové jméno mu získal především objev statolitových orgánů u rostlin, ale zabýval se mnoha jinými výzkumnými směry a věnoval se i popularizaci věd a jejich dějinám. Psal do časopisů Živa a Vesmír, ale i do zahraničních časopisů. Vedl také přípravu Ottova slovníku naučného nové doby a Příručního slovníku v 50. letech. Byl místopředsedou Mezinárodní akademie reálných věd v Paříži a místopředsedou Mezinárodní rady vědeckých unií. Významná je i jeho organizační činnost domácí vědecké práce - byl členem a funkcionářem České akademie věd a umění, Královské české společnosti nauk, Československé národní rady badatelské a dalších. V roce 1953 se stal akademikem Československé akademie věd. Bohumil Němec zemřel 7. 4. 1966.