Rivian začne stavět další továrnu na levné elektromobily

Americká automobilka Rivian konečně uzavřela dohodu o pronájmu pozemku pro stavbu své nové velké továrny ve státě Georgia.

Rivian oznámil záměr postavit novou velkou továrnu k té již stávající menší (Normal, Illinois) už v prosinci 2021. Automobilka chtěla investovat $5 mld., stavět se mělo začít minulý rok a vyrábět už příští rok. Jenže čínský virus způsobil, že je všechno jinak.

A nejen virus – Rivian také musel soudně bojovat o $1,5mld. balíček pobídek, který je klíčovou součástí dohody a který zahrnuje daňové úlevy, granty, pozemky zdarma a infrastrukturu. Soudy nakonec vyhrál.

SOUVISEJÍCÍ: Rivian staví vlastní síť nabíječek po vzoru Tesla Superchargerů

Podobný, jen trochu větší (1,8 mld.) pobídkový balíček dostal nedávno také Hyundai pro svou novou továrnu za $5,5 mld., taktéž v Georgii. A také tam bude vyrábět elektromobily – a navíc i baterie. Hyundai už začal stavět minulý říjen a má hotové základy.

Zpět k Rivianu. Ten si novou dohodou zajistil 1800 akrů půdy, kde má vyrůst továrna pro novou generaci menších, levnějších elektromobilů řady R2. Ty se cenově mají pohybovat v přepočtu kolem milionu korun. Rivian si půdu pronajme na 50 let. Výměnou za to vytvoří 7500 pracovních míst s průměrnou roční mzdou $56 000. Výroba nových elektromobilů tam má začít v roce 2026.

Celkem by se jich tam mělo vyrábět až 400 000 ročně. V Illinois zvládne maximálně 150 000. I tam se ale teprve dostává. Letos hodlá firma vyrobit 54 000 elektromobilů – počítaje v to modely Rivian R1T, Rivian R1S a nákladní elektromobily EDV.

Poslední jmenované mimochodem nově může prodávat komukoliv, nejen Amazonu, se kterým měl donedávna exkluzivní smlouvu. Amazon nicméně stále vlastní asi 18 % Rivianu. Dalších skoro 13 % vlastní saudskoarabská firma Abdul Latif Jameel.

Aktuálně navíc Rivian získal zajímavou posilu. Carlo Materazzo nastoupil do firmy jako vice prezident logistiky. Tento veterán má přes 20 let zkušeností v oblasti dodavatelských řetězců. Pracoval mimo jiné pro Stellantis, Fiat Chrysler či Case New Holland. Frank Klein, provozní ředitel společnosti Rivian, uvedl, že Materazzovy „zkušenosti v automobilové výrobě nemají konkurenci“.

Zpráva přišla jen týden poté, co Rivian oznámil, že najala bývalého manažera společnosti Mercedes-Benz Arnhelma Mittelbacha jako svého prvního ředitele závodu v Georgii. Další veterán s více než 20 lety zkušeností by měl pomoci Rivianu právě s nadcházejícím výrazným škálováním výroby, stejně jako Materazzo.

zdroj: Electrek.co, Rivian, foto: Rivian

The post Rivian začne stavět další továrnu na levné elektromobily first appeared on Hybrid.cz.