Sanyo uvede na trh již třetí generaci baterií Eneloop

Japonská společnost Sanyo, vlastněná nadpolovičním podílem společností Panasonic, uvede koncem tohoto roku, na evropský trh již třetí generaci dobíjecích baterií Eneloop.

Baterie Eneloop patří mezi špičku v dobíjecích bateriích. Díky speciální výrobní technologii mají velmi nízký vnitřní odpor a dokáží trvale dodávat velmi vysoké proudy a jsou tedy vhodné pro použití do energeticky náročných elektronických přístrojů jako jsou výkonné LED svítilny, digitální fotoaparáty a blesky.

Běžné dobíjecí baterie ztrácí po prvním roce uskladnění již půlku své kapacity a do 2 let u nich dochází k úplnému samovolnému vybití a s narůstajícím počtem cyklů se tento samovybíjecí efekt ještě výrazně zrychluje. Předností baterií Eneloop je jejich extrémně nízké samovolné vybíjení. Třetí generace slibuje  ztrátu pouhých 10% po jednom roce skladování a 30% po 5 letech skladování. Pro srovnání, u druhé generace Eneloop výrobce uváděl samovybití o 15% během prvního roku.

Nová třetí generace Eneloop s kódovým označením HR-3UTGB a HR-4UTGB nabízí, kromě výrazného snížení samovolné  ztráty energie, také o 300 nabíjecích cyklů více než předchozí generace. Nové Eneloop tak budete moci nabít až 1800krát.

Nová generace baterií si dle Sanya udržuje i vyšší napětí pod zátěží než běžné nabíjecí baterie, takže přístroje citlivé na výši napětí mohou vydržet fungovat déle.  Výrobce ve svých marketingových materiálech hovoří až o 4,5 násobně větším množství fotek s digitálním fotoaparátem než u běžně používaných baterií.

Baterie Sanyo Eneloop 3. generace budou k dostání v české distribuci pravděpodobně na přelomu roku.

Zdroj: eneloop.info