Senzorická analýza je analytická metoda, při níž se tzv. organoleptické vlastnosti stanovují výhradně pomocí lidských smyslů. Rozhodující pro kvalitu získaných výsledků jsou osoby, které senzorickou analýzu provádějí a jsou na ně proto kladeny poměrně vysoké požadavky. Musejí být schopné soustředění, pečlivé, systematické, mít dobré vyjadřovací schopnosti a především zdravé a dostatečně citlivé smysly. Základní předpoklady stát se senzorickým hodnotitelem lze otestovat pomocí jednoduchých testů na modelových roztocích a standardních vzorcích, ostatní schopnosti a správné návyky si hodnotitelé postupně osvojují během školení, které spočívá v pravidelné účasti na senzorických hodnoceních a může trvat i několik měsíců. Ti nejlepší se pak mohou po několikaleté praxi stát tzv. senzorickými experty.
Senzorická analýza – máte dobře fungující smysly?
- Chempoint - Article
- 17. 2 2012 (23:22)