Škoda Auto: lepší výsledky, brzy šest elektromobilů

Škoda Auto je za první tři měsíce roku 2023 vykázala nárůsty u všech klíčových hospodářských údajů. Dodala 209 600 aut.

Škoda Auto po náročném tříletém období spojeném s nedostatkem dílů dokázala v prvních třech měsících roku 2023 dosáhnout významných úspěchů ve všech klíčových finančních ukazatelích.

Tržby vzrostly oproti stejnému období loňského roku o více než 30 % na 6,794 miliardy eur, provozní zisk se zvýšil o více než 60 % na 542 milionů €. Rentabilita tržeb se zvýšila o 1,4 procentního bodu na velmi solidních 8,0 %.

Společnost také zaznamenala dvouciferný růst v dodávkách vozidel zákazníkům, zejména díky výraznému zlepšení odbytu na důležitých trzích v západní a jižní Evropě (Velká Británie +59,1 %; Španělsko +92,5 %; Itálie +50,3 %).

Automobilka tak naplňuje svou firemní strategii Next Level – Škoda 2030, jejímž cílem je posílit pozici značky v Evropě a zvýšit podíl na trhu zejména v jižní Evropě. Všeobecně pozitivní trend je dán lepší dostupností komponentů a s tím spojeným omezením odstávek výroby.

Nejprodávanějším modelem zůstává Octavia, následovaná SUV Kamiq a Kodiaq. Rodina plně elektrických modelů Škoda Enyaq iV také zaznamenala výrazný nárůst dodávek.

SOUVISEJÍCÍ: Škoda Auto chystá šest nových elektromobilů

Klaus Zellmer, předseda představenstva společnosti Škoda Auto, říká: „Tento rok jsme zahájili skvěle. Ve světle zlepšujícího se, ale stále náročného tržního prostředí nás tento výrazně vzestupný trend těší. Náš celkový zisk vzrostl za první tři měsíce letošního roku o více než 60 % na 542 milionů eur, což je solidní výsledek. K tomuto úspěchu přispělo důsledné dodržení úsporného programu Next Level Efficiency+ spolu s úpravami cen a vhodnou skladbou produktové nabídky.“

Martin Jahn, člen představenstva společnosti Škoda Auto za prodej a marketing, dodává: „Opět jsme v mnohem lepší pozici, která nám umožňuje snáze reagovat na trvale vysokou poptávku po našich vozidlech, a to je vynikající zpráva. Za první tři měsíce letošního roku se nám podařilo navýšit dodávky vozů o 12,6 % ve srovnání se stejným obdobím loňského roku a výrazně zkrátit dodací lhůty. Díky tomu jsme si udrželi pozici na našich tradičních trzích a dosáhli jsme podstatných zlepšení zejména v západní Evropě. Velkou radost máme z úspěchu rodiny plně elektrických modelů Enyaq iV s nárůstem dodávek o 40,7 %.“

Po nedávných vnějších vlivech, které velmi nepříznivě ovlivnily hospodářské výsledky, se společnosti Škoda Auto podařilo tento trend zvrátit a opět nastavit úspěšný kurz. Automobilka zaznamenala nárůst tržeb o více než 30 % na 6,8 miliardy eur ve srovnání se stejným obdobím loňského roku a provozní zisk se zvýšil o více než 60 % na 542 milionů eur.

Pozitivní výsledek je dán zejména zlepšenými dodávkami dílů a zavedením úsporného programu Next Level Efficiency+, který společnosti umožňuje zdárně překonávat současné výzvy.

Škoda se současně připravuje na dvě významné premiéry letošního roku: zcela nové generace modelu Superb, který bude na trh uveden ve verzi kombi i liftback, a SUV Kodiaq, jež bude i nadále nabízet až sedm sedadel.

zdroj: tisková zpráva

The post Škoda Auto: lepší výsledky, brzy šest elektromobilů first appeared on Hybrid.cz.