Snadné a levné? Do kterých ojetých vozů se vyplatí investovat?

Ač se investice do ojetých aut může zdát na první pohled jako spojení, které si protiřečí, opak je pravdou. S dnešní omezenou nabídkou nových vozů můžete ojeté auto prodat nejen během chvíle, ale i se ziskem. Do kterých modelů se investice vyplatí?

Situace na trhu nahrává prodeji vozů přes auto bazar. Kvůli nedostatku čipů a dalších nepostradatelných součástek jsou čekací lhůty na nové auto i dlouhé měsíce a zájem o vozy z druhé ruky tak jednoznačně narůstá. To znamená jediné: zvyšující poptávka žene ceny ojetin vzhůru. Pokud tak stojíte na straně prodejce, tržní prostor vám rozhodně nahrává. 

Nové auto ztrácí na hodnotě

Jestliže se rozhodnete pro zbrusu nové auto, počítejte s tím, že jeho hodnota začíná klesat v podstatě dnem jeho pořízení. V prvním roce je to o 10 až 20 % a po pár letech až o polovinu. Obecně platí, že běžnější a levnější vozy si svou hodnotu zachovávají déle. Pokud se totiž za pár let rozhodnete přes auto bazar prodat ojetý rodinný vůz s málo najetými kilometry, je škála potenciálních kupců o dost širší, než by tomu bylo například u prodejte luxusního sporťáku. 

Investice pro fajnšmekry 

Pokud vám nejde jen o určité zachování hodnoty vašeho běžně využívaného vozu a chcete na ojetině opravdu vydělat, musíte zalovit ve vodách unikátních kousků. Ty se prodávají skrze speciální aukce a cesta k nim může být trnitá. Investování však může mít výrazně vyšší dopad a lepší zhodnocení. Cena sportovního vozu jako je Ferrari 458 Speciale Aperta sice meziročně vzrostla o téměř 200%, ale všechno má své ale. Ne každý veterán vám přinese milionové zisky. Je potřeba se v oboru pohybovat, zjišťovat si pravidelně maximální množství informací, znát technické specifikace vozu a navíc musíte mít čas i prostředky si svého miláčka hýčkat. Dalo by se říct, že koupě veterána musí být v první řadě radost. Nikoliv jen snaha jak rychle zbohatnout.

Zdroj fotografie: Unsplash.com

Čím jednodušší, tím lepší

Zjednodušeně řečeno je vozidlem, po kterém je v auto bazarech největší poptávka kombi s benzínovým motorem v ceně od 200 do 300 tisíc korun. Nejprodávanější je pak značka Škoda, ale na vysokých příčkách se drží také Volkswagen, Ford, Hyundai nebo Renault. Přemýšlíte-li nad vozem, který vám bude dobře sloužit, ale za čas ho budete moct slušně prodat, měl by to být vůz střední třídy. Vedle nešlápnete například s bazarovými stálicemi jak je Škoda Octavia nebo Fabia. 

zdroj: placená inzerce

The post Snadné a levné? Do kterých ojetých vozů se vyplatí investovat? first appeared on Hybrid.cz.