Toyota nasadila virtuální repliky výrobních závodů

Toyota ve svých továrnách využívá inovativní technologii Digital Twin, tedy virtuální repliky výrobních závodů. Díky těmto v překladu digitálním dvojčatům lze přesně lokalizovat konkrétní kus zařízení nebo stroje. Technologie umožňuje simulovat a optimalizovat výrobní procesy a zlepšuje ergonomii a bezpečnost montáže automobilů. 

Všechny nápady se díky tomu testují, aniž by došlo k reálným změnám ve fyzickém prostoru továrny. Tímto způsobem je například možné snadno ověřit, zda by zařízení používané v Japonsku fungovalo ve výrobním závodě například v Turecku. Poprvé byla tato technologie využita byla například v rámci příprav na výrobu modelu Aygo X.

Pro vytvoření elektronických kopií použili členové týmu výrobních inženýrů zařízení NavVis 360 k naskenování závodů, podobně jako to dělá společnost Google při vytváření pohledů Streetview. Tím se budovy přesně replikovaly do digitálních 3D modelů, což umožnilo provést vzdálenou situační analýzu.

Při zavádění nových modelů do výroby v Toyota Motor Manufacturing Turkey lze díky technologii digitálního dvojčete optimalizovat přípravu a snížit počet návštěv týmu inženýrů na místě, což přispěje ke snížení uhlíkové stopy a přiblíží Toyotu k jejímu cíli dosažení klimatické neutrality do roku 2040.

„Přímý přístup do virtuálního prostředí výrobních závodů výrazně rozšířil naše možnosti výměny informací. Díky technologii Digital Twin jsme rychleji začali chápat jednotlivé výrobní závody a jejich dynamiku od počátečních fází návrhu až po finální výrobu vozidel. Je pro nás snadnější zavádět inovativní řešení a předvídat technické problémy,“ říká Kevin Anderson, manažer Toyota.

Toyota je největší globální producent aut. Její továrny se nacházejí po celém světě, například také v České republice, Polsku, Francii, Portugalsku, Velké Británii, Turecku. Toyota také patří k nejinovativnějším výrobcům automobilů. Je tvůrcem koncepce Toyota Production System a neustále se snaží zvyšovat efektivitu svých závodů s využitím nejmodernějších technologií.

zdroj: tisková zpráva, foto: Toyota

The post Toyota nasadila virtuální repliky výrobních závodů first appeared on Hybrid.cz.