Tuky v naší výživě

Tuky patří do velké heterogenní skupiny biologicky významných hydrofobních látek, kterým říkáme lipidy. Název „tuky“ se používá hlavně ve vztahu k výživě, v potravinářské praxi a ve výrobě potravin. Chemicky tuto skupinu látek můžeme zařadit ke smíšeným triacylglycerolům. Významnou složkou tuků v potravě jsou mastné kyseliny (karboxylové kyseliny s alifatickým uhlíkovým řetězcem), které mohou být z pohledu přítomnosti dvojných vazeb mezi uhlíky rozděleny na nasycené (0 dvojných vazeb), mononenasycené (1 dvojná vazba) a polynenasycené ( více jak jedna dvojná vazba). Většinu tuků s různým složením mastných kyselin přijímáme v naší potravě a naše tělo si je také umí vytvořit. Výjimkou jsou polynenasycené mastné kyseliny s cis- konfigurací, ke kterým patří kyselina linolová (omega 6) a linolenová (omega 3) a jejich deriváty s dlouhým řetězcem (kys. arachidonová, EPA a DHA), které naše tělo neumí syntetizovat a proto je musíme přijímat v potravě.