Výhoda domácího hřiště se komplikuje

pravidelné páteční „přetištění“ staršího článku

Domácí týmy bývají ve sportech typu fotbalu obecně úspěšnější. Výhodu domácího hřiště lze vysvětlovat celou řadou faktorů:

- podpora fanoušků
- sklon rozhodčích nadržovat za těchto okolností domácím, nepískat „proti publiku“
- hřiště nejsou stejná, domácí to své důvěrně znají
- únava hostujícího týmu z cesty apod.

Jenže, jak se ukazuje, tohle všechno se trochu komplikuje. Logické by bylo předpokládat, že za těchto okolností nebudou totiž všechna domácí hřiště poskytovat stejnou výhodu – jednotlivá mužstva se liší oblibou u svých fanoušků, každé hřiště je „jinak jiné“, pokaždé se cestuje jinak daleko… Andreas Heuer a Oliver Rubner z univerzity v Mnichově ale prošli výsledky německé fotbalové Bundesligy od roku 1965 do současnosti. Za hlavní kritérium, podle něhož posuzovali úspěšnost jednotlivých týmů, si vzali ne počet výher/proher, ale rozdíl ve vstřelených gólech.

Potvrdilo se, co všichni víme, že domácí opravdu jsou úspěšnější a v průměru vstřelí na zápas o 0,7 gólů více než hosté. Jenže neexistoval žádný tým, který by z výhody domácího prostředí dokázal vytěžit víc než ostatní. Existovaly sice určité „krátkodobé“ odchylky, jenže při celkovém srovnání se rozdíl utopil v náhodném šumu.

Jak toto zjištění vysvětlit?

Zdroj: New Scientist a další

Poznámky:
- Mám vlastní zkušenost se zápasy šachovými, zde se nezdá, že by domácí prostředí znamenalo nějakou výhodu. Což by vylučovalo faktor „únava z cesty“… (první tři faktory hrají v šachách minimální roli)
- Jiné faktory: Družstvo jede na zápas den předem – společné opíjení se?