45 článků ze ČTVRTKA 19.1.2012

Armáda brání červený kříž na svých vrtulnících

V posledních dnech a týdnech se v amerických vojenských kruzích rozpoutala hotová diskuzní bouře na téma, zda se mají lékařské vrtulníky (Medevac) přestat označovat výrazným červeným křížem nebo zda se dokonce nemají ozbrojit. Rozbuškou byl případ specialisty Chazray Clarka, který zemřel na následky zranění způsobené výbuchem IED. Bohužel pro něj, záchranný...

Čína letos plánuje vyslat do vesmíru tři desítky satelitů

Čínské plány pro rok 2012 oznámila ve středu čínská vesmírná agentura CASC. Podle tohoto prohlášení vyletí letos do vesmíru 30 satelitů na 21 nosičích (při některých startech bude na oběžnou dráhu vyneseno více zařízení). Jde o nárůst oproti loňskému roku, kdy Čína vypustila 25 satelitů při 20 startech. Mezi vynesené družice se řadí například šestice...

Video, které musíte vidět: Mléčná dráha, kometa a bouře z paluby Mezinárodní vesmírné stanice

Další video z paluby Mezinárodní kosmické stanice, které stojí za zhlédnutí. Video bylo sestaveno z fotografií, které pořídila Expedice 30 na Mezinárodní kosmické stanici dne 29. listopadu 2011 během asi 15 minut. Vesmírný komplex se v té době nacházel nad africkým kontinentem. Všimnout si můžete bezpočtu bouří, Mléčné dráhy nad zemským obzorem a v čase [...]

Psouni a ursoni museli na chvíli z expozice

V děčínské zoo je dnes živo nejen kvůli narození prvního letošního mláděte, ale také díky započaté rekonstrukci expozice psounů prériových, kterou obývají společně s ursony kanadskými. Výběh dostane v následujících týdnech zcela nový kabát.

Rashmi opět přibrala!

Malá sloní samička Rashmi od posledního vážení opět přibrala několik desítek kilogramů. To je známka toho, že je zdravá a její vývoj zatím probíhá bez komplikací. V úterý tento týden vážila 442 kg.

Klevety společnosti prospívají

Kalifornští sociální psychologové sérií pokusů prokázali pozitivní působení klevet. Nejen na příslušnou komunitu lidí, ale i na donášejícího jednotlivce.

„Oblaky“ nad hlavou aj v kancelárii

Ved­ci z ne­mec­ké­ho Fraun­ho­fe­rov­ho in­šti­tú­tu vy­mys­le­li špe­ciál­ny strop, dot­vá­ra­jú­ci at­mos­fé­ru svet­la pre­ni­ka­jú­ce­ho cez ob­la­ky.

Mlhovina Helix ukazuje, jak jednou bude vypadat Slunce

Teleskop VISTA Evropské jižní observatoře, pracující na hoře Paranal v chilské poušti Atacama, pořídil nový snímek mlhoviny Helix. V infračervené části spektra jsou patrné detaily, které dosavadní snímky ve viditelné oblasti nezachytily.