40 článků z PONDĚLÍ 13.8.2012

Křehká krása krápníků v říši podzemních jezer

V kopcovité krajině Podkrkonoší, kde by málokdo čekal krasové jevy většího rozsahu, je ukryta přírodní památka – Bozkovské dolomitové jeskyně. Jsou nejdelším krasovým systémem vytvořeným v dolomitech. Návštěvníky tu čeká zajímavá geologie, barevná krápníková výzdoba a čarokrásné vyvrcholení prohlídky.

Někdy je lepší nepomáhat

Zvlášť když člověk nějakému oboru nerozumí a řídí se jenom lidskými city. Jedna čapí rodinka by o tom mohla vyprávět, zásahy lidí 'co to mysleli dobře' jim dost zkomplikovala život a připravila je o mláďata.

Nominujte exoplanety.cz v soutěži Křišťálová lupa 2012

Máte rádi exoplanety.cz? Nominujte nás v soutěži Křišťálová lupa 2012. Rozhodli jsme se letos zkusit štěstí v soutěži Křišťálová lupa 2012 a to především z důvodů propagace webu i astronomie. Pokud máte exoplanety.cz rádi, stačí, když náš web nominujete v kategorii One (wo)man show, v níž vidíme největší šance na úspěch. Nominaci můžete provést během...

35 let od zachycení Wow signálu

Před 35 lety zachytil radioteleskop na Big Ear Radio Observatory signál, který měl všechny znaky umělého mimozemského původu. Podívejme se na historii této události i na celé hledání mimozemských signálů pod značkou SETI. Celý článek naleznete na webu pravdu.cz  

Větrné elektrárny v USA mají výkon 50 GW

V polovině roku 2012 dosáhly větrné elektrárny ve Spojených státech amerických hodnoty 50 GW. Ještě na konci roku 2011 to přitom bylo 46 919 MW. Co se celkového výkonu týká, jsou tak USA druhou zemí na světě za Čínou, která měla ke konci roku 2011 instalován výkon 62 733 MW. Třetí v pořadí bylo Německo [...]

Listy stromu se geneticky liší od kořenů

Velkorysá analýza genomů klonů topolů odhaluje divoký svět mnoha mutací uvnitř jednotlivých stromů. Genomy listů mohou být podobnější mezi klony, než ve srovnání s genomy kořenů.

Vesmírné kvazikrystaly

Expedice do Korjackého pohoří na Sibiři přinesla nové vzorky přírodních kvazikrystalů. Jsou nepozemského původu a na Zemi se dostaly v uhlíkatých meteoritech.

Čápi se již chystají k odletu do Afriky

Desítky čáp bílých je možno v těchto dnech pozorovat na polích, kde se shromažďují a připravují ke společnému odletu do teplých krajů. Čápi k nám přiletěli koncem března a začátkem dubna, odchovali jedno až pět mláďat a nyní v polovině srpna postupně odlétají.

Podkrušnohorský zoopark je Evropsky významnou lokalitou

Podkrušnohorský zoopark byl zařazen do soustavy chráněných území evropského významu NATURA 2000 jako Evropsky významná lokalita (EVL). Cílem soustavy NATURA 2000 je zachovat biologickou rozmanitost v rámci celé Evropské unie a chránit nejvzácnější evropské živočišné a rostlinné druhy.

Kto ovláda sociálne siete?

Vo svete Facebooku sú užívatelia buď kráľmi alebo poddanými. Toto je záver novej štúdie, ktorá analyzuje, ako sa informácie šíria po sociálnych sieťach a kto ich šíri.

Neolitičtí dřevorubci

Přechod od životního stylu lovců-sběračů k zemědělcům probíhal paralelně s vývojem dřevorubeckých nástrojů. Naznačuje to výzkum nalezišť z Izraele.

Jak deprese zmenšuje mozek

Vědcům z Yaleské univerzity se zřejmě podařilo vysvětlit, proč může těžká deprese zmenšit lidský mozek. Stačí k tomu přepnutí jediného transkripčního faktoru, který ovládá několik genů.

Lidé přehnanou péčí rozbili čapí rodinu v Jedovnicích

Neúspěchem skončilo podle ochranářů v Jedovnicích na Blanensku provozování on-line kamery, která na internet přenášela záběry z čapího hnízda se čtyřmi mláďaty. Cílem bylo vybudovat dobrý vztah mezi lidmi a ptáky. Vše ale skončilo přehnanou péčí veřejnosti o mláďata. Dvě byla na její nátlak z hnízda snesena a předána do záchranné stanice.