38 článků ze ČTVRTKA 30.8.2012

KAPITÁN: Díl č.6 - Past na myši

Komiks Kapitán vypraví příběh o smyšlené české vojenské jednotce v Afghánistánu. Děj vidíme očima velitele jednotky, kterému jeho muži neřeknou jinak než "Kapitán". Příběh začíná jednoho pochmurného večera v podkrovním bytě, kde Kapitán vzpomíná na své afghánské poslání. Co se stalo, proč se Kapitán oddává pití alkoholu a proč nenávidí svůj odraz v...

Kam do přírody s kočárkem v Podyjí

Na vozíku nebo s kočárkem to nemusí být v Národním parku Podyjí pro návštěvníky vždy jednoduché. Speciální stezky pro lidi s hendikepem zde zatím bohužel neexistují. I přesto bychom vám rádi doporučili několik tras, po kterých se můžete vypravit. Zavedou vás do údolí řeky i na některé nádherné vyhlídky.

Gliese 163 c: nová obyvatelná exoplaneta

Spektrograf HARPS našel super-Zemi, která se pohybuje uvnitř obyvatelné oblasti. Exoplaneta Gliese 163 c byla představena na probíhajícím Valném shromáždění Mezinárodní astronomické unie v Pekingu. Gliese 163 je červeným trpaslíkem, kterého bychom našli ve vzdálenosti 50 světelných let v souhvězdí Mečouna na jižní obloze. Okolo hvězdy obíhají dvě exoplanety....

Vědcům se pod nesmírným tlakem podařilo vytvořit novou vodivou látku

V magazínu Physical Review Letters vychází studie, kde vědci z Carnegie institutu v USA prezentují svůj výzkum z oblasti vodivých materiálů. Předmětem jejich zkoumání je oxid nikelnatý, který za extrémně vysokých tlakových podmínek změnil své chování a začal vést elektrický proud jako kov. Výrazný pokles elektrického odporu nastal při tlaku 2,4 milionu atmosfér.

Kosmická rodinka: dvojhvězdu obíhají dvě planety

V Pekingu právě probíhá zasedání Mezinárodní astronomické unie a tým kolem kosmického dalekohledu Kepler na něm zveřejnil více než zajímavý úlovek. Kosmický dalekohled objevil dvě planety obíhající kolem dvou hvězd současně.