49 článků z PONDĚLÍ 27.8.2012

Kůrovcová kalamita na Šumavě skončila

Pracovníci Správy Národního parku Šumava dostali kůrovcovou kalamitu pod kontrolu. Díky tomu se bude na jeho území letos asanovat o 170 tisíc stromů méně, než tomu bylo loni. V sobotu lesníci nedaleko Modravy porazili symbolický miliontý strom od vypuknutí kůrovcové kalamity v roce 2008.  

Video: špičkový průlet nad kráterem Gale

Prolétněte se nad kráterem Gale, ve kterém pracuje Curiosity. Na internetu je parádní video, které zachycuje průlet nad kráterem Gale (154 km v průměru), v němž pracuje od 6. srpna laboratoř Curiosity. Model kráteru byl sestaven na základě pozorování sondy MRO.    

Nový samec adaxe v olomoucké zoo

Nový samec pouštní antilopy adaxe přicestoval do olomoucké zoo na Svatém Kopečku, návštěvníci jej už mohou pozorovat ve výběhu. Rozšířil tak skupinu tří mláďat z loňského roku a čtyř chovných samic.

Kočičí mláďata v Zoo Ostrava

K záplavě mláďat, která se letos v ostravské zoologické zahradě narodila, přibyla mláďata dvou kočkovitých šelem – jedno mládě kočky divoké a dvě mláďata rysa karpatského.

Ministerstvo zahraničních věcí podpořilo ochranu nártounů na Filipínách

Právě dnes odlétá na Filipíny RNDr. Lubomír Peške, aby na ostrově Bohol pokračoval v aktivitách projektu Tarsius. Tento český projekt je zaměřený na ochranu ohroženého nártouna filipínského a dlouhodobě spolupracuje s Velvyslanectvím České republiky v Manile. Snahy projektu byly tentokrát podpořeny Ministerstvem zahraničních věcí, které poskytlo dotaci v rámci...

První F-16 obdrží Írák na podzim 2014

Írák v současné době nemá vlastní nadzvukové letectvo a není tak schopen si zajišťovat vzdušný prostor. Minulý rok se nicméně a vcelku pochopitelně dohodl se Spojenými státy americkými na dodávce až 36 stíhacích letounů F-16IQ.

Mozek a jeho výživa

Jak si zachovat duševní svěžest? Ať už před zkouškou, důležitým jednáním, nebo prostě stále a nejlépe až do pozdního věku? Pro podporu koncentrace a výkonnosti a paměti našeho mozku hraje důležitou roli kvalita a také kvantita stravy a její pravidelný přísun, dostatek kyslíku, tekutin a pohybu a také kvalitní spánek pro regeneraci. Podívejme se na podporu a...

Bílá tygřata: dva samečci, jedna samička

Nejočekávanější tajemství letošního léta v liberecké zoo má své vyústění: bílá tygří mláďata, která se narodila 1. července, jsou dva samečci a jedna samička. Tři koťata totiž čekala v osmi týdnech jejich života nezbytná veterinární prohlídka a také vážení, čipování, a očkování.

Philips otevře nový výrobní závod v Číně

Společnost Philips vstoupila do druhé fáze stavby výrobního závodu v Číně, když počátkem srpna tohoto roku položila základní kámen výrobní haly zaměřené na LED technologie v čínské provincii Chengdu. Philips plánuje do roku 2013 otevřít plně funkční výrobní závod, který bude integrovat celou výrobu od alokace zdrojů až po distribuci a skladování finálních...

Uhlíkové nanotrubice jsou nejen extrémně pevné ale mohou být i toxické pro vodní život

Uhlíkové trubičky o velikosti pouhých několika nanometrů jsou stále používanějším materiálem. Jsou totiž skutečně pevné a najdou uplatnění od stavebnictví až po medicínu. Baolin Deng z University of Missouri ale varuje, že v dnešní době využívané nanotrubice mohou být škodlivé pro některé vodní organismy. Hlavním viníkem jsou materiály, které se nanotrubic...