23 článků ze STŘEDY 11.6.2014

Projekt Plovoucího města

Jako představa z nějakého sci-fi filmu vypadá společný urbanistický projekt britských architektů a čínských stavitelů, který má podobu po moři plovoucího města nebo spíše menšího plovoucího ostrova. Přesto se však zdá, že je tento projekt do jisté míry míněn vážně, alespoň jako experimentální laboratoř netradičních urbanistických řešení.

Nehoda ruské stíhačky Suchoj T-50

Jeden z prototypů stíhačky Suchoj T-50 zasáhl 10. června po testovacím letu požár. Po přistání se vznítil jeden z motorů. Podle firmy Suchoj nemá nehoda žádný vliv na probíhající testování a časový harmonogram zavedení T-50 do výzbroje.

I bonbóny můžou zabíjet

V 19. století byl cukr poměrně drahou surovinou pro výrobu cukrovinek. A tak se při jejich výrobě určité množství cukru zcela běžně nahrazovalo sádrou nebo drceným vápencem nebo síranem vápenatým.

Izraelci prodávají tanky Merkava IV

Izraelské ministerstvo obrany podepsalo přelomový kontrakt na export izraelského rodinného stříbra – tanků Merkava IV. Je to vůbec poprvé, kdy izraelské tanky poputují do armády cizí země. Počet prodávaných tanků ani kupující zatím není znám.

Neolitici: Křížili se, nekřížili se…

Již téměř věčná otázka po charakteru evropského neolitu má další dílčí odpověď. Alespoň ve Skandinávii na původní obyvatele nová technologie obživy zřejmě příliš nezapůsobila, takže ji nepřebírali. Pontus Skoglund a jeho kolegové ze švédské Uppsala University analyzoval DNA lidí, kteří obývali Švédsko v době 5000–3000 př. n. l. Použitých vzorků bylo...

Naturhus – bydlení, které předběhlo svou dobu

Píše se rok 1974, a Bengt Warne (*1929), výzkumník a architekt v jedné osobě, neklidně postává nad rýsovacím prknem, na které přenáší ze svého náčrtníku svůj nový projekt. Jedná se o nové ztělesnění jeho představy o moderních lidech, kteří jsou schopni žít v harmonii s přírodou. Výsledkem jeho práce je po dvou letech vystavený dům, […]

Na ISS zaznamenali dým z ventilátoru

Posádka Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) zaznamenala v úterý večer slabý dým vycházející z ventilace ruského modulu Zvezda. Po odpojení pravděpodobného zdroje se ale kouř rozptýlil, kosmonauti prý nejsou ohroženi. Informoval o tom americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA).

Jen jedna noc a jdeme dál…

Němečtí archeologové nedávno vyslali do světa zprávu, že římské legie podnikaly výpravy na území ovládané Germány i po drtivé porážce u Teutoburského lesa. Nález zbytků vojenského tábora poblíž vesnice Hachelbich v Durynsku přitom můžeme spojit i s dalšími událostmi.

Nové technologie v kosmickém taxíku

Spousta aplikací, které považujeme za běžné díky našim chytrým mobilním telefonům a tabletům, sice začíná pomalu pronikat i na Mezinárodní kosmickou stanici, ovšem kosmické lodě, které dokud brázdily či brázdí vesmír, jsou nepoměrně konzervativnější. Přestože u nich dochází k postupné modernizaci, stále připomínají v oblasti designu a IT spíše...