9 článků z NEDĚLE 30.11.2014

Vznik Národního parku Šumava

Sametová revoluce v roce 1989 nejen, že naprosto změnila život v tehdejším Československu, ale byla také impulsem pro to, aby vznikl Národní park Šumava. Přesně před 25 lety totiž existovala pouze Chráněná krajinná oblast Šumava a právě 17. Listopad nastartoval mnohé lidi k tomu, aby pracovali vyhlášení Národního parku, jako nejcennějšího území u nás.

Kosmotýdeník 114. díl (24.11. –30.11.2014)

Další týdenní souhrn toho nejzajímavějšího, co se stalo v kosmonautice je pro vás připraven. První výprava nás zaveden palubu Mezinárodní kosmické stanice, kde krom kompletní posádky vyzkoušeli i dva nové přístroje. V další velké zprávě se podíváme na dění ke společnosti SpaceX, která dále upřesnila svoji vizi fungování znovupoužitelných raket. Na závěr...

Proč v zimě ptáky přikrmovat? A jak?

Letošní podzimní počasí příznivě ovlivnilo práce na našich zahrádkách. Podařilo se včas sklidit úrodu, ošetřit trávník, stromy a keře před nadcházející zimou. Nutné je odstranit z ovocných stromů tzv. mumie, uschlé plody, přikopčit zeminu okolo keříků růží a dalších okrasných rostlin a odstranit vodu z venkovních nádrží.