Apple navrhuje iPad Pro s OLED displejem. Vyřeší technický problém s vypalováním obrazu?

Tablety iPad patří mezi nejproslulejší produkty firmy Apple. Vlajkovou lodí jsou pak prémiové iPad Pro, které se vždy vytasí s nějakým technologickým nadstandardem. Posledně to byl například mini-LED displej, který oproti běžnému LED displeji nabízí mnohem lepší kontrast a podání barev. Podle všeho byl ale mini-LED displej pro Apple pouhým mezikrokem a v příští generaci by už iPad Pro měl mít OLED displej.

Dalo by se říct, že obě technologie – mini-LED i OLED – mají stejný cíl, kterým je zejména krásný kontrast, kdy černá barva je co nejvěrněji černá. Každá z těchto technologií má však svoje výhody, nevýhody i technické komplikace.

Mini-LED displeje mohou oproti OLED poskytnout vyšší celkový jas. Uživatelé si nicméně často stěžovali na jev známý jako „blooming“, kdy se na displeji kolem světlých objektů objevuje podivná záře. To byl problém zejména ve tmě a při sníženém jasu.

OLED má oproti tomu jinou slabinu, kterou je dobře známý jev „burn-in“, tedy vypalování obrazu. Dochází k němu tehdy, když je na OLED displeji delší dobu zobrazen jakýkoli statický prvek – ten se takzvaně vypálí do obrazovky a zůstává na ní jeho „duch“. U OLED televizí to například nebývá častý problém, protože se na nich neustále něco hýbe. U zařízení jako je tablet by však mohly často zůstávat vypálené ikony plochy nebo lišty aplikací.

Firma Apple tak bude muset technologicky překonat tento běžný problém OLED displejů, alespoň pokud se nechce dočkat dalších stížností uživatelů. Podle názoru mnohých analytiků to bude nejspíš nějaké unikátní řešení, jako je například tzv. tandem stack, kdy se používá více vrstev OLED materiálu, na druhou stranu se ale jedná o velice nákladnou technologii. Částečně by mohlo být řešení i softwarového charakteru. Jak se to technologickému gigantu ze Silicon Valley podaří se nejspíš dozvíme až při odhalení tabletu na jaře roku 2024.

Zdroje: 9to5mac.com, macrumors.com, wccftech.com