Česko v roce 2021 dovezlo 171,9 TWh plynu a ropy; letos bude šetřit

Česko jako otevřená ekonomika fungující v rámci společného evropského energetického trhu je na dovozu ropy a zemního plynu téměř výhradně závislá.

Ekvivalentem pro více než 8,7 mld. m3 zemního plynu dovezeného v roce 2021 je 92,8 TWh, 6,8 milionu tun ropy má hodnotu 79,1 TWh. Celkem tedy 171,9 TWh. Jedinou z hlavních energetických položek, kde je Česko čistým vývozcem, je elektřina, kde export v roce 2021 loni činil 11,1 TWh.

Česká republika je charakteristická poměrně vysokou energetickou dovozní závislostí na Rusku, která v roce 2020 dosáhla hodnoty 23,7 %. Podle společnosti ČEZ je úkolem pro nejbližší měsíce je co nejvíce nahradit suroviny od tohoto dodavatele, a zvýšit tak energetickou bezpečnost země.

SOUVISEJÍCÍ: Europoslanci podpořili další snížení závislosti na ruském plynu

Přispěje k tomu i nedávno zprovozněný plovoucí LNG terminál v nizozemském Eemshavenu, kde Ministerstvo průmyslu a obchodu ve spolupráci se Skupinou ČEZ zajistilo pro Českou republiku přes 3 miliardy kubíků plynu ročně a tím pokrytí třetiny jeho tuzemské roční spotřeby.

Zároveň jsou z více než 80% naplněny zásobníky plynu (celkem osm), jejichž celková kapacita je 3,5 mld. m3. V zásobnících společnosti RWE, která vlastní 6 z 8 českých zásobníků, bylo k 19.9.2022 k dispozici 27,1 TWh zemního plynu. Pro srovnání, minulou zimu v tuto dobu to bylo 23,3 TWh.

V nedělním projevu vyzval český premiér Petr Fiala všechny občany a podniky v Česku, aby se pokusili v zimním období energie šetřit. Zároveň vláda nedávno zastropovala ceny elektřiny na 6 Kč/kWh a zemního plynu na 3 Kč/kWh. „Jde o přímý důsledek Putinovy ekonomické války proti Západu. Zatímco na Ukrajině útočí Rusko zbraněmi, proti zbytku Evropy používá manipulaci s cenami energií,“ řekl Fiala.

zdroj: tisková zpráva

The post Česko v roce 2021 dovezlo 171,9 TWh plynu a ropy; letos bude šetřit first appeared on Hybrid.cz.