8 článků z NEDĚLE 4.3.2012

Geneticky modifikované hrozny z Los Alamos

Z bašty amerického atomového výzkumu hlásí vznik transgenních rostlin, jejichž hybridní geny si poradí s bakteriální infekcí, na kterou byli rostlinolékaři dosud krátcí. Vinohrady s geneticky upravenou révou by měly zachránit kalifornské vinaře před úpadkem a nejen je.

ESO objevila život na Zemi, pomohl Měsíc

Starý nápad v novém a lepším provedení. Nestává se příliš často, aby se nejdražšší astronomomická hračka v Evropě zaměřila na našeho kosmického souseda. Dalekohled VLT Evropské jižní observatoře si to nedávno vyzkoušel kvůli už relativně běžnému „astrobiologickému trenažeru“. Astronomové využívají kosmické sondy, potulující se kdesi v dalekém...

První žena ve vesmíru Těreškovová sní o cestě na Mars

V červnu 1963 se stala bývalá tkadlena Valentina Těreškovová první ženou, která spatřila Zemi z oběžné dráhy. Rázem se stala velmi populární. První dáma kosmonautiky oslaví 6. března 75. narozeniny a cíle má stále obdivuhodné. Ráda by se podívala na Mars, i kdyby to bylo bez "zpáteční jízdenky", jak s úsměvem říká.

Neurovědci identifikovali, jak mozek vybírá, co chceme vidět

Tým neurovědců z Carnegie Mellon University v americkém Pittsburghu zjistil, jak spolu různé neurální oblasti mozku komunikují, když je potřeba rozhodnout, čemu věnovat vizuální pozornost a co ignorovat. Jedná se o významný objev v oblasti vizuální kognice, který by měl vést k pokroku v léčbě poruch pozornosti a schopností vizuálního poznávání.