44 článků ze STŘEDY 21.3.2012

Robomedúza

Američtí vědci vytvořili podvodního robota – medúzu s názvem Robojelly, který by prý mohl být tím ideálním zařízením pro pátrací operace pod vodou. I proto, že by mu po dalších inovacích nemuselo nikdy dojít palivo. Jeho zvláštní reaktivní pohyb ve vodě totiž pohání teplo hořícího vodíku.

Levhart v péči doktora

Trápí levharta bolavý zub nebo jiné poranění? To dnes řešili pracovníci děčínské zoologické zahrady společně s veterinářem v expozici levharta mandžuského.

Pod zemou je miesto pre oxid uhličitý

Nový výskum vedcov z MIT ukázal, že v hlbokých soľných akviferoch v USA je dostatok priestoru na uchovanie amerických storočných emisií oxidu uhličitého z uhoľných elektrární. Hoci...

Létající plankton

Malí mořští korýši dokážou vystřelit z vody jako raketa a odletět o kus dál. Unikají tak rybám, které na ně mají zálusk.

První várka tropických kukel je tu!

Do botanické zahrady hl. m. Prahy dorazila první várka kukel tropických motýlů. Letecky z anglického Stratfordu nad Avonou se během zhruba 3 hodin do Troje přemístilo celkem 1.050 kukel téměř 30 druhů motýlů.

Létající plankton

Malí mořští korýši dokážou vystřelit z vody jako raketa a odletět o kus dál. Unikají tak rybám, které na ně mají zálusk.

Americký stíhač pro elektronický boj EA-18G Growler

Letouny určené pro elektronický boj jsou na moderním bojišti téměř nepostradatelnou součástí. O tom jsme se ostatně mohli přesvědčit při koordinovaných leteckých útocích předcházejícím invazi do Íráku. Americké námořnictvo navíc nedávno začalo do výzbroje zařazovat letouny specializované právě k elektronickému boji – EA-18G Growler.

LED reflektory ochrání váš majetek i bezpečnost

V souvislosti se zvýšenou kriminalitou zejména na sídlištích a v osamocených objektech se zvýšila poptávka po halogenových reflektorech s PIR čidlem pohybu. Ta se v posledních letech začala objevovat ve velké míře u vstupních dveří do domů a jiných objektů. Spotřeba energie halogenů je ale vysoká. Je proto vhodné nahrazovat je vysoce výkonnými LED reflektory....

Robonaut R2 bude na ISS místo astronautů měřit proudění vzduchu

Na oběžné dráze si mohl první humanoidní robot ve vesmíru poprvé vyzkoušet skutečnou práci. Na zkoušku změřil místo astronautů proudění vzduchu u ventilační šachty, žádná velká věda, naopak, nudný, pravidelně se opakující úkol, který astronautům jen zbytečně ubírá drahocenný čas na orbitální stanici.