44 článků z PÁTKU 22.6.2012

Greenpeace chce, aby se Arktida stala přírodní rezervací

Ekologické hnutí Greenpeace chce, aby se Arktida stala přírodní rezervací. Spustilo celosvětovou kampaň, jejímž cílem je zakázat v tomto regionu těžbu surovin a omezit rybolov. Jenže Arktida patří k surovinově nejbohatším oblastem světa. Zvítězí ochrana přírody nebo průmyslové zájmy?

V Zoo Ostrava mají ode dneška Radost

Samička žirafy Rothschildovy, která se v ostravské zoologické zahradě narodila 1. května, dnes dostala jméno. Symbolicky ji pokřtily děti z občanského sdružení Linie radosti. Pro malou žirafku vybraly jméno Radost.

Kepler-36: dvě planety obíhají blízko sebe, jsou přitom zcela jiné

Astronomové potvrdili další zajímavý systém, který objevil kosmický dalekohled Kepler. Hvězda Kepler-36 má podobnou hmotnost jako Slunce ale je o 60% větší. Astronomy však více zaujaly dvě planety, které okolo hvězdy obíhají. Nachází se velmi blízko sebe, ale jsou přitom zcela jiné. Kepler-36 b obíhá s periodou 13,8 dní, oběžná doba exoplanety Kepler-36 c je [...]

O důležitosti vzdělávání

V tomto posledním vydání populárně vědeckého magazínu PORT budeme pátrat po významu propracované koncepce vzdělávání – a to v zemi, kde se vzdělávání rozsáhle věnují, Velké Británii.

Mláďatá sokola sú online

Na sídlisku v Považskej Bystrici našli svoj prechodný domov štyri mláďatá sokola myšiara. Tie by mali z hniezda vyletieť zhruba do troch týždňov. Ochranári z odbornej organizácie...

Oběti vraždících větrníků

Nic není jen bílé nebo jen černé. Někdy je to prostě zelené. Jen španělské větrné elektrárny zahubí ročně až 18 milionů ptáků a netopýrů. Vadí někomu tahle hromada zvířecích mrtvol položená na oltář obnovitelných zdrojů energie?