47 článků ze STŘEDY 13.6.2012

Obrazy mysli, mysl v obrazech

Mozek – kus tkáně vážící přibližně jeden a půl kilogramu, obsahující asi šedesát miliard neuronů propojených nervovými výběžky v celkové délce kolem šedesáti tisíc kilometrů. Smrt se definuje jako mozková smrt. Znamená to snad, že mozek a „já“ jsou totéž? Kde vzniká lidská mysl, celek zahrnující naše myšlenky, city, předtuchy, dojmy, vzpomínky,...

Zpráva z konce světa

Koncem srpna vyplul z jihoanglického Falmouthu kapitán Petr Ondráček na odvážnou plavbu. Jako jediný muž na palubě své 6,5 metrů dlouhé plachetnice Singa chtěl obeplout celý svět, a to v oblasti největších bouří – kolem 40. stupně jižní zeměpisné šířky. Podaří se kapitánu Ondráčkovi překonat světový rekord v délce plavby – zatím 313 dní? Petra a jeho...

Genomika rozděluje Maďary

V zemi lázní, vína, ostrých jídel a ugrofinského jazyka vzrůstá etnická nesnášenlivost. Dokládá to i antisemitský útok na bývalého vrchního rabína 5. června. Oleje do ohně přilil boj o voliče, který využívá „vědecky ověřenou rasovou čistotu“, v níž hlavní roli hrají výsledky genetických testů.

ŽIVĚ: Netradiční start rentgenové družice NuSTAR z letadla

Dnes v 16:30 by měla do vesmíru odstartovat družice NuSTAR. Start to bude poměrně netypický. Dneska by nás měl čekat nevšední kosmonautický zážitek. V 16:30 (startovací okno trvá až do 19:30) startuje do vesmíru malá rentgenová družice NuSTAR. Start je netypický v tom, že nosná raketa startuje z letadla L-1011 „Stargazer“. Raketa Pegasus XL má [...]

Noc snů v Zoo Ostrava

V ostravské zoologické zahradě se dnes, 13. května, od 19:00 hodin uskuteční již šestý ročník speciální akce pro handicapované děti – Noc snů.

Unikátní atlas Česka se stane nejlepší Mapou světa

Mezinárodní kartografická unie se na světovém kartografickém kongresu v Paříži v červenci 2011 rozhodla zařadit sedm let vznikajcí unikátní atlas Česka na první místo v kategorii národních a regionálních atlasů. Je to již druhé ocenění tohoto atlasu.

Workshopy v oboru konzervování-restaurování

Péče o předměty kulturního dědictví je pro pracovníky kulturních institucí jejich každodenním chlebem. Vzhledem k různorodosti materiálů, ze kterých jsou tyto předměty zhotoveny, nabízíme těmto pracovníkům workshopy úzce zaměřené na konzervování-restaurování papírových, kožených, textilních, kovových a jiných artefaktů.

Elektromobily na trhu prorážejí pomalu. Zákazníky brzdí jejich cena

Do pěti let by v Česku měly fungovat stovky dobíjecích stanic pro elektromobily. Energetické společnosti předpokládají, že o auta bude obrovský zájem. I když se u nás dá několik typů koupit, zákazníky zřejmě odrazuje jejich cena. Ta je vyšší, než u běžných vozů. Auto se dá i přestavět, stojí to ale zhruba půl milionu.