30 článků z ÚTERÝ 1.4.2014

Kosmická sonda poprvé přistane na kometě

Evropská sonda Rosetta se přibližuje ke kometě 67P/ Čurjumov-Gerasimenko. Podle plánu by měla na její povrch v listopadu tohoto roku vypustit malý přistávací modul Philae. Vědcům se nedávno povedlo obě části sondy úspěšně probudit. Stalo se tak po asi tříleté hibernaci sondy během jejího letu meziplanetárním prostorem.

Přijdou extrémní sucha, bude to tu jako na Sahaře

V tomto roce budeme svědky extrémní vlny veder a sucha. Budou se nás týkat mnohá omezení jako je např. nemožnost zalévání na zahrádce, koupání domácího zvířectva. To vše samozřejmě bude mít negativní vliv na ceny pro koncového spotřebitele. Budeme tu jako na Sahaře, ale bez tamějších oáz. Vše vyplývá ze zprávy zveřejněné Ministerstvem České republiky.

JIHOČESKÁ KOSMICKÁ SONDA OBJEVILA NA MARSU ŽIVOT

(2014-04-01 09:09:38) Zatímco NASA investovala do průzkumu Rudé planety stamiliony dolarů a její jediný výsledek představují více či méně ostré snímky a panoramata balvanů různých velikostí, jihočeští astronomové v rámci svého low-cost projektu MARKLE nalezli na povrchu Marsu poměrně rozvinuté formy života.

Projekt NoRe chce poslat lidi na Mars. Uspěje?

Na rozdíl od Mars One má promyšlenější plán financování. O projektu Mars One jste už patrně slyšeli. Jeho cílem je poslat lidi na Mars s jednosměrnou letenkou. Do výběrového řízení se přihlásily desítky tisíc lidí z celého světa. Na rudou planetu chce Mars One poslat každé dva roky čtveřici astronautů. Problém ovšem představuje financování podobného výletu,...