27 článků ze ČTVRTKA 17.7.2014

Fukušima a japonská jaderná energetika v létě 2014

V polovině července japonský úřad pro jadernou bezpečnost NRA schválil bezpečnostní opatření první dvojice jaderných bloků. Jde o reaktory elektrárny Sendai. Japonsko se tak vydalo na cestu k opětnému využívání jaderné energie, i když se nepředpokládá, že by tyto bloky zahájily provoz dříve než v říjnu 2014.

F-35 Ligtning II v ceně stíhačky F-16?

Americké ministerstvo obrany a tři vedoucí firmy programu JSF (Joint Strike Fighter) podepsaly dohodu o snížení výrobní ceny stíhačky 5. generace F-35 Lightning II. Cílem je stlačit cenu stíhačky F-35 na cenou nejmodernějších letounů 4. generace, jako je například F-16E/F Block 60.

Dvě komety jednou ranou

onda Rosetta ještě ani nedokončila přibližovací manévr ke kometě Čurjumov-Gerasimenko a už udělala první průlomový objev. Ve skutečnosti totiž jde o kometu Čurjumov a Gerasimenko, detailní snímky ze sondy ukázaly, že jádro je ve skutečnosti tvořené ze dvou těles, která letí těsně u sebe. Kometa s „pořadovým číslem“ 67 v katalogu krátkoperiodických komet je...

Obloha v červenci a srpnu 2014

Po celé letní prázdniny můžeme zvečera obdivovat hned dvě nápadné planety – naoranžovělý Mars a prstenci ozdobený žlutobílý Saturn. Nebeskou kompozici doplní i jasná hvězda Spica ze souhvězdí Panny.

U pobřeží Austrálie vyroste největší vlnová elektrárna na světě

Obnovitelné zdroje energie nejsou jen vítr, slunce nebo teplo země, ale třeba i síla oceánu. Americká společnost Ocean Power Technologies se ji v posledních letech úspěšně snaží zkrotit. U australského pobřeží postaví výkonnou elektrárnu. Celkem 10 000 domácností by měla v následujících letech dokázat napájet čistou elektřinou nová elektrárna, kterou u pobřeží...