24 článků z PONDĚLÍ 10.11.2014

Velý den pro ESA a modul Philae

Pokud nedojde k nečekaným technickým problémů, zapíše se zítřek do historie dobývání vesmíru jako den, kdy lidstvo poprvé měkce přistálo na povrchu komety.

Vícebarevná LED od společnosti LeDiamond

Taiwanská společnost LeDiamond představuje novinku v podobě dvoustranné multibarevné LED, zahrnující červenou, jantarově žlutou, zelenou a modrou LED v tzv. škále (RGBA). Hlavní výhodou koncepce dvoustranné LED je redukce vnitřní odrazivosti v pouzdře a také zvýšená světelná účinnost o více jak 10%, v porovnání s tradiční koncepcí LED. Novinka vykazuje při...

Ženský rekord v pobytu pod vodou překonán

Jessica Fain, 25letá učitelka biologie na americké dvouleté střední škole Roane State, překonala 18. října světový rekord v délce pobytu ženy v podmořské laboratoři. Šlo o zvýšení rekordu o jeden den, když v laboratoři nepřetržitě žila společně se svým starším kolegou ze školy Brucem Cantrellem po dobu 15 dní.

Co když v CERNu neulovili Higgse?

Data získaná Velkým hadronovým srážečem LHC prý nevylučují, že v CERNu ve skutečnosti polapili technicolorového Higgse z technikvarků. Příznivci technicoloru se nevzdávají!

L-39 Next Generation: Aero a Česká exportní banka společně

ČEB by ráda spolupracovala na financování vývoje a podpořila výrobu a export nové generace nejúspěšnějšího cvičného proudového letounu L-39 jímž je L-39 Next Generation. Tato spolupráce navazuje na úspěšnou spolupráci na programu brazilského transportního vojenského letounu KC-390, na jehož vývoji a výrobě má Aero klíčový podíl.

Deník astronautky, dodatek k prvnímu dílu

„Mám za sebou úžasný týden! Společně s Antonem a Terrym jsme prošli závěrečnými kvalifikačními zkouškami v Sojuzu a ruském segmentu Mezinárodní vesmírné stanice a včera jsem byla součástí série tradičních událostí, které souvisí s cestou na startovní rampu. Byla to emocionální horská dráha!

Záhady a podivnosti kolem temné hmoty a temné energie

O temné hmotě a temné energii ve vesmíru dnes víme vlastně skoro jen to, že existují. Jejich konkrétní podobu a charakter teprve musejí astrofyzikové prozkoumat, stejně jako případný vztah mezi nimi. Zatím však odborníci získávají z různých měření nejednoznačné údaje.