28 článků ze STŘEDY 21.1.2015

Prach ze supernov na dně oceánu

Galaktický prach z mořských sedimentů obsahuje stokrát méně plutonia-244 než jsme si mysleli. Znamená to, že naše teorie o vzniku těžkých atomů v supernovách nefungují?

Google možno do SpaceX investuje miliardu dolárov

Zdá sa, že plán SpaceX na vytvorenie vysokorýchlostného internetového pripojenia z vesmíru má dôležitého podporovateľa. Technologický gigant Google totiž podľa všetkého plánuje do plánov SpaceX investovať nemalou čiastkou. O novom projekte SpaceX sme vás už minule na našej stránke informovali.

V pražských Letňanech objeven unikátní hrob bylanské kultury

tisková zpráva Archeologického ústavu AV ČR Bohatě vybavené komorové hroby pochází ze starší doby železné (8.–7. století př. n. l.). Místo objevu v pražských Letňanech se tak stalo teprve druhou lokalitou v hlavním městě s nálezem kostrového pohřbu na voze. Tou první je Bubeneč, kde archeolog a sběratel Josef Antonín Jíra v květnu roku 1907 získal předměty z...

Stíhačka F-35 Lightning II připravená použít zbraně

V tomto roce Pentagon dokončí certifikaci všech zbraňových systémů určených pro letoun F-35 se softwarovou aktualizací Block 2B. V letošním roce americká námořní pěchota (U.S. Marine Corps) deklarovala dosažení počátečních operačních schopností IOC (Initial Operation Capability) první letky stíhaček F-35B Lightning II, právě se softwarem Block 2B.