9 článků ze SOBOTY 7.2.2015

Mapování rysů v Beskydech

Výtvarník a terénní zoolog Ludvík Kunc je garantem projektu na záchranu velkých šelem v ČR. Často přebíral péči o mláďata velkých šelem. O 13leté péči o rysa Sixiho napsal také knihu Můj přítel rys.

Pluto a Cháron

Rok průzkumu trpasličích planet - tak bychom měli označovat rok 2015. Před pár dny jsme se na našem portálu věnovali aktuálním fotkám ze sondy Dawn, která se blíží k trpasličí planetě Dawn. Aby to nevypadalo, že snad přehlížíme Pluto a sondu New Horizons, která k němu letí,vydáváme dnes článek, který ukazuje nejnovější snímky právě z této americké sondy. Ty...

„Eko-slimák“

Lidem se zalíbilo, jak automatické překladače překřtily jednoho zeleného mořského tvora a tak se toto nesprávné označení šíří sítěmi. Správné je mluvit o plžovi. S tím „eko“ to ale je v pořádku, je totiž nejen zelený, ale má i chlorofyl, osvojil si fotosyntézu, takže na „sluneční pohon“ zvládá jezdit až tři měsíce.

Animace NASA ukazuje jak vypadají jednotlivé fáze Měsíce z odvrácené strany

Měsíc nám ukazuje stále stejnou tvář. Sluneční paprsky ale dopadají na celý jeho povrch a měsíční fáze jsou tedy k vidění i z druhé strany. Abychom je poznali, už ale potřebujeme lunární družici. Video níže bylo vytvořeno s použitím snímků z orbitální družice LRO (Lunar Reconnaissance Orbiter), družice NASA, která krouží kolem Měsíce od roku 2009. Odvrácená...

Rybníky České republiky

Petru Liebscherovi a Janu Rendekovi se podařilo vtěsnat do jediného průvodce skoro třetinu z 23 000 českých, moravských a slezských rybníků.