30 článků z ÚTERÝ 24.2.2015

Nechte se přejet obřím transportérem

Crawler transporter byl v době svého vzniku největším pásovým strojem na světě. V dalších letech jej sice překonaly speciální těžební stroje v povrchových dolech, ale pásový přepravník z Floridy nadále zůstává králem v kategorii vozidel s vlastním pohonem. GoPro je americká firma, která vyrábí malé, ale přesto výkonné kamery s vysokým rozlišením. Díky tomu...

Spartan – zcela nový prohlížeč?

Firma Microsoft se chystá uvést na trh novou verzi operačního systému - Windows 10 a spolu s ní i nový internetový prohlížeč Spartan. Opouští tak oficiálně téměř po dvaceti letech značku prohlížeče Internet Explorer.

Pokroky v indickém zavádění Su-30MKI

Průběžné nasazování víceúčelového stíhacího letounu Su-30MKI, který byl vyvinutý pro potřeby indického letectva, zásadním způsobem souvisí s ruskou společností IRKUT a indickou státní společnosti Hindustan Aeronautics Limited (HAL).

Molekula DNA jako datový disk na miliony let

Švýcarští vědci z Federálního technologického institutu v Curychu (ETHZ) vyrobili unikátní informační “časovou kapsli” na bázi DNA, která může při nízké teplotě podržet uložené informace po dobu více než jednoho milionu let.

Invaze tropických mravenců začala v 16. století

Tropičtí mravenci Solenopsis geminata byli podle nového výzkumu prvním invazním druhem na naší planetě. Tito zástupci hmyzí říše pocházejí původně z Ameriky, v současnosti je lze však nalézt i v Austrálii, Africe, Indii a jihovýchodní Asii. Prakticky všude tam, kde panuje tropické klima. Jsou značně agresivní, nevítané návštěvníky odhání svými kusadly. Jejich...