36 článků ze STŘEDY 11.3.2015

Expozice v Památníku zapadlých vlastenců prošla inovací

Ve středu 11. března v 11 hodin se veřejnosti oficiálně otevřou inovované expozice paseckého Památníku zapadlých vlastenců. Úpravy se uskutečnily díky projektu K zapadlým vlastencům jako domů, podpořeného Libereckým krajem z programu Podpora ekologické výchovy a osvěty a Správou KRNAP. Jeho realizace probíhala od listopadu 2013 do října 2014.

Irisin a s ním 170 vědeckých článků zpochybněno

Nový hormon pojmenovali po řecké bohyni, jejíž krása kontrastovala s třemi sestrami s ohyzdnými zobáky (harpyjemi). Po třech letech slávy s podsouvanou možností léčby obezity, bez cvičení, a jako přídavek prevence cukrovky, se naděje na léčbu s ním rozplynula. Celé týmy výzkumníků, místo irisinu totiž zjišťovaly nesmysly a teď je čeká z ostudy kabát.

Chytré kontaktní čočky dokáží změřit hladinu cukru

Google ve spolupráci s farmaceutickou společností Novartis vyvíjí kontaktní čočky určené nejen k vyřešení špatného zraku. Budou užitečné také pro detekci nádorů, k indikaci léků nebo pro zjišťování hladiny cukru v krvi (glykémie) u lidí trpících cukrovkou. V čočkách zabudované miniaturní zařízení změří hladinu glukózy v slzách a pomocí bezdrátového...