feed info

51 článků z OSEL.cz


Neděle 30. srpna 2020


Pozoruhodné výsledky: Mikrodávky LSD účinně potlačují bolest

Průkopnický a fascinující test účinku mikrodávek LSD proti akutní bolesti dopadl přesvědčivě. Vše nasvědčuje tomu, že by populární psychedelickou látku bylo možné používat, v nehalucinogenních dávkách, jako účinné analgetikum. Výzkum dříve démonizovaných látek nabírá na obrátkách.


Sobota 29. srpna 2020


Google uskutečnil první kvantovou simulaci chemické reakce

Společnost Google o sobě dala vědět ve kvantovém klání, které probíhá mezi nimi a IBM, a také dalšími aktéry. S kvantovým procesore Sycamore poprvé kvantově simulovali chemickou reakci. Byla to zatím jen „rozcvička“ s jednoduchou reakcí, ale brzy bychom se mohli dočkat dalších kvantových kouzel v chemii.


Pátek 28. srpna 2020


K čemu všemu se můžou hodit nanodiamanty?

Nanodiamanty se po nalezení stále efektivnějších metod jejich produkce a modifikace jejich vlastností stávají velmi perspektivním materiálem pro budoucí aplikace. I proto se o nich stále více píše a někdy i v hodně přehnaných očekáváních. Podívejme se tedy na jejich potenciál realisticky.


Středa 26. srpna 2020


Fukušima I v době koronaviru

Z bazénu třetího bloku elektrárny Fukušima I se už podařilo vyvézt přes polovinu palivových souborů. Převážení probíhá úspěšně a je velká šance, že se do března příštího roku podaří bazén vyklidit úplně. Je to jen jeden z nejviditelnějších úspěchů, kterých se v samotné elektrárně dosáhlo. Podívejme se tak na současný stav a pokrok, kterého za...

Nanodiamantové jaderné baterie by mohly změnit svět

Technologie Nano Diamond Battery využívá nanodiamanty uhlíku -14, vyrobené z ozářeného grafitu, jako zdroj energie pro převratný koncept téměř věčných baterií. Měly by být neuvěřitelně dlouhověké, prakticky nezničitelné a hlavně levné. Do dvou let by měly být na trhu.


Úterý 25. srpna 2020


Jak udržet kvantový stav téměř po celou věčnost?

Dnešní kvantové systémy udrží stav koherence sotva pár miliontin sekundy. Není to špatné, ale zároveň je to v mnoha směrech dost omezující. Nový trik kvantových inženýrů z Chicaga dovoluje udržet kvantovou koherenci po dobu až 22 milisekund. Na kvantové poměry je to celá věčnost.


Pondělí 24. srpna 2020


Nový materiál promění slanou vodu na pitnou během 30 minut

Nová aplikace stále populárnějších kovových organických koster (MOF) umí divy s odsolováním a čištěním vody. Jeden kilogram MOFu PSP-MIL-53 vyrobí z mořské vody za jeden den téměř 140 litrů pitné vody. K regeneraci materiálu pro opětovné použití přitom postačí pár minut slunečního svitu.

Petroglyfy kykladské rané doby bronzové

Skalní rytiny jsou obvyklým prehistorickým žánrem na všech kontinentech (krom Antarktidy). Ty kykladské se moc nevymykají z průměru, ilustrují však rozpětí výtvarných žánrů a některé i život na dávných Kykladách.


Sobota 22. srpna 2020



Pátek 21. srpna 2020


Telefon z analýzy chůze zjistí, kdy začínáme být opilí

Mobily jsou už dnes tak chytré, že dokáží doslova divy. Tak třeba kamera v mobilu umí prozradit naše hesla. Nemusí nám při tom ani koukat na displej počítače. S vhodným prográmkem a akcelerometrem vytvoří trojku, která PIN při komunikaci s bankou prolomí, aniž bychom museli stát u zrcadla. Teď výzkumníci přichází s nápadem, jak by nás mohl informovat, kdy...


Čtvrtek 20. srpna 2020


Proč jsou rostliny zelené?

Protože raději upřednostňují stabilitu před krátkozrakou hamižností. Dost možná se podařilo obnažit surové základy fotosyntézy v celé své nahé dokonalé kráse a trapné jednoduchosti.


Středa 19. srpna 2020


Rozpoutaly masové vymírání na sklonku devonu supernovy?

Masová vymírání stále dráždí naši představivost. Astrofyzici podezřívají alespoň v některých případech blízké supernovy, které mohly vymazat ozonovou vrstvu. Potíž je v tom, že si stále neumíme moc představit, jak taková masová vymírání vlastně probíhají a jak vypadá svět postižený rozsáhlou katastrofou.


Úterý 18. srpna 2020


Pálené cihly ve funkci superkondenzátorů a úložiště energie

Před čtvrt stoletím americký spisovatel Larry Niven ve sci-fi povídce „Žena v kráteru Del Rey“ píše o povlaku na získávání energie. Ten jakoby z oka vypadl tomu s čím nyní přichází parta výzkumníků z Washington University. Vědci hodlají spižírny energie dělat ze stále ještě nejběžnějšího stavebního materiálu - pálených cihel. Jejich červená barva...


Pondělí 17. srpna 2020


Kvantoví vědci stvořili kočku, která opravuje chyby

Kvantová kočka opravářka mění postup, jak zajistit omezení chyb při operacích s qubity. Tahle technologie namísto použití většího množství qubitů využívá „kočičí qubity“. Nejsou chlupaté a nemňoukají, ale ukládají výsledný „správný“ qubit v podobě superpozice dvou stavů kočičího qubitu.


Neděle 16. srpna 2020



Sobota 15. srpna 2020


Nová úroveň leteckého simulátoru na PC

Od samého začátku používání osobních počítačů byly na ně vytvářeny programy pro simulaci řízení letadla. Nejznámějším představitelem těchto programů pro širokou veřejnost byl Flight Simulator (nazývaný FS nebo MSFS) od firmy Microsoft.  První verze tohoto programu byla vydána v roce 1982 a Microsoft jí zařadil do své nabídky stálých programů s cyklem nových...