feed info

5 článků z iROZHLAS - Věda a technologie

Jméno podle okrasné květiny. ‚Růžový‘ superúplněk bude na obloze zářit i v úterý večer

V úterý ráno nastal superúplněk, podle astronomů se ale vyplatí sledovat oblohu i večer. Na obloze bude k vidění druhý největší Měsíc v tomto roce. Jde o jev, kdy je Měsíc v úplňku a zároveň je na své dráze kolem Země nejblíže. Je tak zhruba o desetinu průměru větší a svítí více. Dubnový superúplněk má přezdívku růžový.

Liberecká zoo přišla o druhého nejstaršího slona v Česku. Rání museli utratit kvůli nemoci

Rání bylo 58 let a v liberecké zoo žila od roku 1967. Byla tak jejím nejstarším obyvatelem a zároveň druhým nejstarším slonem v Čechách. Liberecká zoo se musela se samicí slona indického ale v pondělí rozloučit. Zoologové a veterináři přistoupili k jejímu utracení kvůli vážným zdravotním problémům, které byly spojené s jejím nadprůměrně vysokým věkem.

Relikviář svatého Maura bude vystaven v nové expozici. Předtím ho restaurátor kompletně vyčistí

Zvětšovací rytecké brýle, bíle rukavice a vatové tyčinky s lihem. To je základní vybavení restaurátora při čištění relikviáře svatého Maura. Důkladná očista vzácné klenotnické památky na zámku v Bečově nad Teplou na Karlovarsku je výjimečnou událostí. Od jeho obnovy v roce 2002 je to podle restaurátora teprve potřetí. Je to zároveň i příprava pro přesun...