feed info

3 článků z iROZHLAS - Věda a technologie

Přístroj, který zachraňuje životy. ‚ECMO funguje jako zmenšený mimotělní oběh,‘ popisuje lékař

Zdravotníci využívají při péči o covidové pacienty celou řadu přístrojů na podporu dýchání. Některým lidem pomůže kyslíková maska nebo takzvaný HFNO přístroj. To je oxygenátor zajišťující neinvazivní podporu dýchaní. Pacienti v nejtěžších stavech pak musí být napojeni na umělou plicní ventilaci, případně na ECMO přístroje. Jak funguje?

30 let od masakru civilistů u Vukovaru: na dopadení strůjců se podílel český kriminalista Vladimír Dzuro

Přesně před 30 lety, v noci z 20. na 21. listopadu 1991, se v bývalé prasečí farmě Ovčara odehrál masakr chorvatských civilistů. Jeden z jeho strůjců, srbský starosta Vukovaru Slavko Dokmanović, se posléze stal vůbec prvním válečným zločincem bývalé Jugoslávie. Byl zatčen a postaven před trestní tribunál v Haagu. Před soud jej dostal český kriminalista Vladimír...

Bratr popraveného se stal špičkovým chemikem. Jiří Janata měl ‚anděla strážného‘ z Hradu

Na svět přišel pár týdnů před vypuknutím druhé světové války a značnou část jeho života ovlivnila válka studená. Nevlastní bratr byl členem skupiny bratří Mašínů, on sám je znal z klukovských her, o jejich pozdější ilegální činnosti však nic nevěděl. I po bratrově popravě mohl vystudovat milovanou chemii díky utajené mocné přímluvkyni.