feed info

4 článků z iROZHLAS - Věda a technologie

V Beskydech se usazují tetřevi i díky umělému odchovu. Ochranáři brzy vypustí dalších 15 ptáků

Odchovna tetřevů v Krásné v Beskydech připravuje vypuštění dalších mláďat do volné přírody. Letos se jich podařilo odchovat 16 . Zařízení v Beskydech funguje od roku 2015 a do přírody už odtud lesníci vypustili téměř šedesátku těchto kriticky ohrožených ptáků. Přestože jsou Beskydy poměrně rušné hory, plachá zvířata se tam pomalu znovu zabydlují.

Historicky první klokánek krysí se narodil v pražské zoo. V jeho domovské Austrálii je téměř ohrožený

V pražské zoologické zahradě se narodilo historicky první mládě klokánka krysího. Z matčina vaku poprvé vykoukl minulý týden, nyní už ho návštěvníci mohou spatřit v expozici Darwinův kráter. Klokánci krysí jsou takzvaní potravní specialisté, až 80 procent jejich jídelníčku tvoří houby, které však mládě zatím neochutnalo.

Začněte lépe platit, nebo končíme, hrozí ochránci přírody. Neziskovky už opustily desítky lokalit

„Ochranu přírody platíme z vlastních úspor nebo se zadlužujeme – a tak už to dál nejde,“ namítají neziskové organizace a spolky, které provádějí péči na chráněných územích. Stát sice na péči poskytuje finance, ale málo. Na účty navíc chodí zpětně až na konci roku. Ochranáři jsou proto nucení opouštět některé lokality, o které se starali i desítky...