25 článků z NEDĚLE 13.11.2022

Urychlovač částic pojí výzkumníky znepřátelených zemí. ‚Je to blízkovýchodní CERN,‘ říká vědkyně

V jordánském urychlovači SESAME provádějí experimenty společně izraelští vědci s palestinskými nebo turečtí s kyperskými, přestože jejich země vedou konflikty. Laboratoř, kterou pomohlo založit UNESCO, je příkladem vědecké diplomacie. O tom, jak to na místě chodí, vypráví Gihan Kamelová, jediná žena ve vědecké pozici SESAME.

Hmyz není jen havěť, apelují vědci. I českou krajinu opylují hlavně divoké druhy

Ačkoliv je hmyz klíčový pro lidskou výživu i zdraví ekosystémů, bývá v ochraně přírody, zvláště pak mezi politiky, podceňovaný, míní skupina vědců z Hong Kongu, Británie a z Česka. Už 30 let odborné studie upozorňují na význam ochrany hmyzu, ale v praxi se to zatím moc neprojevilo. Souhrnný článek o tom vyšel v odborném časopise Ecology and Evolution.

Vesmírná technika: Druhý (a třetí) stupeň raket Antares

V minulém díle našeho pořadu jsme si popsali první verzi prvního stupně rakety Antares na kapalné pohonné látky. K dosažení oběžné dráhy je však nezbytné použít i druhý stupeň, který je však již na tuhé pohonné látky. Kromě toho se však u raket Antares počítalo s možností přidání dodatečného třetího stupně, který by také spaloval tuhé pohonné látky....