feed info

53 článků z OSEL.cz

Tajemství Artemidina chrámu v Efesu

Nadpis není reklamní, nýbrž tradiční. Efesos a zvláště jeho chrám Velké Artemidy Efesanů, jeden ze sedmi divů světa, je odedávna spojen s řadou tajemství. To základní – skoro příslovečné – tady popíšu, aniž bych je porušil. Nakonec přihodím kuriozity z pozdní antiky.


Sobota 29. dubna 2023


Odposlouchávání v lese: Houby si povídají po dešti

Japonští badatelé připevnili elektrody lakovkám dvoubarvým v lesním podrostu a sledovali, jak si posílají elektrické signály mykorhizními sítěmi. Když zaprší, tak signály mezi plodnicemi sviští jako divé. Kdo by tušil, že se možná budeme zabývat chováním a komunikací hub?

Unikátní nález souvku stockholmského skvrnitého kvarcitu v České republice

V glaciální oblasti České Republiky zasažené v pleistocénu kontinentálními zaledněními se nacházejí souvky severských hornin. Podle četnosti výskytu se rozlišují na hojné (např. baltské pazourky), středně hojné a vzácné. Některé jsou extrémně vzácné a jako severské horniny nejsou ze souvků v ČR běžně známy. Takovým unikátem je zde popisovaný nález...


Pátek 28. dubna 2023


Lehká membránová zrcadla pro velké vesmírné teleskopy

Německý vědec úspěšně otestoval inovativní techniku výroby polymerových zrcadel tvarovaných na hladině roztočené kapaliny namísto pevné formy. Výzkum by mohl vést k cenově dostupným velkoplošným reflexním parabolám, které lze svinout, rozvinout a pak i dolaďovat do ideálního tvaru.

RAF úspěšně testovala drony JACKAL s raketami Thales LMM

Britští Flyby Technology se zahraničními partnery vyvíjejí praktické bojové drony JACKAL s kolmým startem a přistáním, které zastanou roli taktické letecké podpory či zbraně proti vrtulníkům a obrněným vozidlům. Jejich potenciál potvrdil i nedávný testy s raketami Thales LMM.


Čtvrtek 27. dubna 2023



Středa 26. dubna 2023


Krustovoltaika zařídí obnovu půdy v pustinách

Krustovoltaika velmi jednoduchým a přitom účinným způsobem spojuje solární farmy s velmi potřebnou obnovou biologických půdních krust v pustinách. Je účinná, je levná a dokonale zapadá do globálně se oteplujícího světa. Experimenty v Sonorské poušti dopadly slibně.


Úterý 25. dubna 2023


Podivuhodní BeerBoti urychlují vaření piva

Konstruktéři biobotů z pražské VŠCHT se blýskli novými BeerBoty, kteří by měli zajímat všechny, co se podílejí na vaření piva. Tito hybridní magnetičtí bioboti s posádkou kvasinek urychlují fermentaci piva a podstatně usnadňují závěrečné odstranění kvasinek, které už díky BeerBotům není nutné filtrovat.


Pondělí 24. dubna 2023


První přímé pozorování neutrina na urychlovači LHC

Experimentem FASER se podařilo poprvé přímo pozorovat neutrino produkované ve srážkách protonů na urychlovači LHC v laboratoři CERN. Jde o neutrina s nejvyšší energií produkovaná uměle člověkem. Neutrina se stejnou nebo vyšší energií jsme zatím pozorovali pouze u extrémně energetického kosmického záření.


Neděle 23. dubna 2023


Nejnovější pátrání po technosignaturách vesmírných civilizací selhalo. Opět

Astronomové rafinovaně využili data projektu Breakthrough Listen, která pokrývají nejen cílové hvězdy projektu v Mléčné dráze, ale i galaxie v pozadí. Tímto způsobem vlastně proskenovali stovky bilionů hvězdných systémů a pátrali v nich po tak pokročilých civilizacích, že by se mohly prozradit intenzivním rádiovým signálem z okolních galaxií. Doposud...


Sobota 22. dubna 2023


Nejtěžší Schrödingerova kočka na světě váží 16 mikrogramů

Původní Schrödingerova kočka nám přijde jako živá, tedy přesněji řečeno jako živá a mrtvá zároveň, i když jde jen o velice chytlavý myšlenkový experiment. Fyzici ale vytvářejí reálné Schrödingerovy kočky, i když jde obvykle o pouhé atomy či molekuly. Tým ETH Zürich přichází s rekordním Schrödingerovým tygrem, který je velký zhruba jako zrnko písku a...


Čtvrtek 20. dubna 2023


Německý Rheinmetall vyvinul pozoruhodnou bombardovací verzi dronu LUNA

Německý koncern Rheinmetall postavil novou verzi dronu řady LUNA, která vypouští létající bomby v podobě obratných malých dronů s náloží. Takový bojový dron zajistí průzkum okolí a zároveň i přesné údery na takticky významné cíle. Drony LUNA se vypouštějí skládacím katapultem, vrací se na padáku a jejich ovládání je velmi snadné.


Středa 19. dubna 2023


Paliatívna sedácia nie je eutanázia

Paliatívna sedácia je uznaná liečebná procedúra, málo známa verejnosti, ale aj lekárom, snáď s výnimkou hospicov a špecialistov na paliatívnu medicínu. Pritom môže prinášať úľavu trpiacim pacientom počas posledných hodín a dní ich života.


Úterý 18. dubna 2023


Obratlovci se zmocnili klíčové novinky pro evoluci oka od bakterií

Na fungování oka obratlovců se významně podílí protein IRBP, který zajišťuje transport molekul vnímavých na světlo. Mezi eukaryotními organismy nikdo jiný takový protein nemá. My obratlovci jsme ho zřejmě získali genetickou loupeží při horizontálním přenosu genu. Zločin byl spáchán před 500 miliony let.

Prodloužené tripy na DMT umožní studovat hranice lidského vědomí

Britští mágové z londýnského Centra pro psychedelický výzkum vymysleli způsob, jak bezpečně prodloužit tripy na silném halucinogenu DMT z typických 10 minut na půl hodiny. Prodloužení usnadní výzkum podivuhodných hyperprostorů a autonomních entit v DMT vizích, stejně jako praktické využití DMT v psychoterapii.


Pondělí 17. dubna 2023


Laureáti Nobelovy ceny proti jaderným zbraním

Možná eskalace konfliktu na ukrajinském bojišti, ale i riziko zažehnutí dalších válečných konfrontací (nejen) mezi státy s jadernou výzbrojí motivovala mnohé významné vědce připojit své jméno k veřejné petici, která vyzývá vlády k závazku, že jejich země žádnou jadernou zbraň nepoužije jako první.