feed info

52 článků z ArmádníNoviny.cz

Potřebuje někdo vozidla MRAP?

Americké ozbrojený síly řeší závažný problém. V Afghánistánu mají 4000 obrněných vozidel, z toho 1200 vozidel kategorie MRAP (Mine-Resistant Ambush Protected). Američané nechtějí nechat vozidla v Afghánistánu, ale doprava domů se jim nevyplatí.


Neděle 30. března 2014


Kontaktní čočky pro noční vidění

Český vynálezce moderních kontaktní čoček Otto Wichterle by měl určitě radost. Vědci na univerzitě v Michiganu vyvinuli nový typ kontaktních čoček zlepšující lidské noční vidění. Kromě vojáků může nová technologie přinést také doslova revoluci do civilního života.


Pátek 28. března 2014


Strakoničtí vojáci se připravují na bojové střelby v Polsku

„Alfa, cíl 120, 50 zachytit. Alfa, cíl zničit, samostatně jednou.“ Podobné povely směřující z velitelského stanoviště k palebným jednotkám jsou v těchto dnech často slyšet na letišti 21. základny taktického letectva v Čáslavi. Příslušníci 251. protiletadlového raketového oddílu ze Strakonic se zde totiž připravují na bojové střelby z protiletadlového...

Jaderné zbraně: Skalpel jaderného výbuchu, část 3.

V prvním díle jsme si představili typy jaderných výbuchů a tlakové účinky jaderného výbuchu. V druhém jsme si řekli něco o světelném záření a přímé radioaktivitě. Dnes si povíme o nejobávanějším následku jaderného výbuchu – radioaktivním zamořením. Seriál vzniká ve spolupráci se serverem Survive Ability.


Čtvrtek 27. března 2014



Středa 26. března 2014


SIG Sauer 716 pro Armádu České republiky?

Tendr na nákup 246 pušek pro přesnou střelbu pro potřeby Armády ČR pokračuje. Nákup probíhá i přes počáteční zmatečné zadávací podmínky. Podle naších neoficiálních informací vede v tendru puška SIG Sauer 716 s optikou české Meopty.

Jaderné zbraně: Skalpel jaderného výbuchu, část 2.

Minule jsme si pověděli o druzích jaderných výbuchů i o průběhu tlakové vlny. Dnes si něco povíme o dalších ničivých účincích jaderné bomby – spalujícímu světelnému záření a smrtelné přímé radioaktivitě. Seriál vzniká ve spolupráci se serverem Survive Ability.