feed info

34 článků z ArmádníNoviny.cz


Středa 27. února 2019



Pondělí 25. února 2019


Jak izraelský „hrobník“ radarů S-300/S-400 nadzvedl Rusko

„Incident“ se odehrál v rámci mezinárodní výstavy Aero India 2019 konané minulý týden ve městě Bangalor v Indii. Příčinou bylo „protiruské“ promovideo izraelské společnosti IAI (Israel Aerospace Industrie) a video o projektu protivzdušné obrany (PVO) Barak-8 vyvíjené IAI a indickou Defence Research & Development Organisation (DRDO). Již druhý den po zahájení...


Neděle 24. února 2019



Sobota 23. února 2019


Víceúčelové vozidlo Perun

Společnost SVOS spol. s r.o., zahájila v roce 2014 vývoj speciálního obrněného víceúčelového vozidla Perun pro vojenské a v sekundární roli též policejní sbory, které zajišťuje vysokou úroveň ochrany posádky proti střelbě z palných zbraní a proti následkům výbuchu min a nástražných výbušných zařízení.


Čtvrtek 21. února 2019


Ruská raketová „viagra“ Novator 9M729, která porušuje INF

Minulý víkend proběhla v Mnichově mezinárodní bezpečnostní konference (Munich Security Conference). Jedním z bouřlivě diskutovaných témat byl i osud dohody o likvidaci raket středního a krátkého doletu INF (Intermediate-Range Nuclear Forces Treaty). Pomiňme nyní názorové rozdíly účastníků konference a zkusme se podívat na pozemní varianty raket s plochou dráhou letu od...


Středa 20. února 2019


Americká stíhačka F-21 pro indické letectvo

Indie se opět v rámci nového programu MMRCA 2.0 (Medium Multi-Role Combat Aircraft 2.0) snaží nakoupit nové stíhačky pro své letectvo. Americká firma Lockheed Martin Indům nabízí hloubkově modernizovanou stíhačku F-16 Fighting Falcon označovanou jako F-21. Američané navíc nabízí kompletní přenesení know-how a výroby do Indie.

AMPV: Tažný kůň amerických obrněných jednotek vstupuje do služby

Příští měsíc firma BAE Systems začne po několika letech testování sériově vyrábět nová víceúčelová obrněná vozidla AMPV (Armored Multi-Purpose Vehicle). Vozidla AMPV v americké armádě (US Army) nahradí zastaralé obrněné transportéry (OT) M113. AMPV je tak bez nadsázky nazýván novým tažným koněm amerických obrněných brigád ABCT (Armored Brigade Combat Team).


Úterý 19. února 2019


Sedí ruské střely 40N6 na dně Lamanšského průlivu?

Včera médií obletěla zpráva o nehodě ruské obchodní lodě převážející do Číny systémy protivzdušné obrany (PVO) S-400 Triumf včetně nejnovějších střel 40N6. Loď se dostala v lednu 2018 v Lamanšském průlivu do bouře a podle všeho se byla nucena zbavit převážených střel 40N6.


Pondělí 18. února 2019


Bitva o bagdádské předměstí Sadr: Poučení pro městské války zítřka, Část 1.

V roce 2008 došlo kolem bagdádského předměstí Sadr k vážným střetům mezi americkými a iráckými jednotkami na jedné straně, a šíitskými milicemi na straně druhé. V oblasti žilo dva miliony civilistů a Američané do bojů museli nasadit tanky a bojová vozidla pěchoty (BVP). Bitva o předměstí Sadr je vnímána jako ukázkový městský boj 21. století.