feed info

25 článků z ArmádníNoviny.cz

Výroba a testování ukrajinských raketových systémů Neptun

V prosinci minulého roku ukrajinské ministerstvo obrany poskytlo konstrukčnímu a výrobnímu podniku Luč finanční prostředky na stavbu druhého sériového raketového oddílu R-360 Neptun na kolové platformě Tatra. Současně první sériový oddíl Neptun prochází provozními testy u ukrajinského námořnictva.


Pátek 28. ledna 2022


Laserová komunikace mezi bojovými letadly a satelity

Americká společnost Space Micro získala od amerického letectva (USAF) grant na rozvoj laserové komunikace mezi bojovými letadly a satelity. Lasery mohou revolučně zvýšit přenosové rychlosti, zabezpečit komunikaci proti rušení a zvýšit „elektromagnetickou stealth“ letadel.


Čtvrtek 27. ledna 2022


Bojový křest protiraketové obrany dlouhého dosahu THAAD

V minulých dnech došlo ve Spojených arabských emirátech (SAE) k bojové premiéře systému protiraketové obrany (PRO) Terminal High Altitude Air Defense (THAAD). Ten je nasazen k obraně Abu Dhabi před střelami Íránem podporovaného militantního hnutí Ansar Alláh (známého také jako Hútijové).

Bývalý velvyslanec Sedláček: ČR je v Kazachstánu vnímána jako vyspělá evropská země

S vystudovaným sociologem, diplomatem, ředitelem divadla, ale také úspěšným hercem Milanem Sedláčkem nás osud spojil v první polovině 80. let, kdy jsme oba s vysokoškolským diplomem pracovali v Mahenově činohře v Brně jako kulisáci. Milan byl pak v památných listopadových dnech roku 1989 jednou z nevýraznějších tváří sametové revoluce na brněnském náměstí...


Středa 26. ledna 2022


Ruský dron Forpost-R umí svrhávat pumy a odpalovat naváděné střely

Ruský průzkumně-útočný bezpilotní letoun Forpost-R prokázal své útočné schopnosti v průběhu loňského vojenského cvičení Zapad-2021. Ruská média jeho vývoj považují za úspěšný příklad projektu, ve kterém došlo k plnému nahrazení zahraničních dílů domácí produkcí. Ve spojení s novou střelou Ch-BPLA ohrozí protivníkovy tanky i protiletadlovou obranu.