feed info

51 článků z Vesmír


Úterý 10. září 2019



Neděle 8. září 2019



Čtvrtek 5. září 2019



Středa 4. září 2019



Pondělí 2. září 2019


Chůze v davu: impulzy bez doteku

„Nejednou nás chybný krok ponořil až ke stehnům do tmavého rosolovitého bahna, které se na metry kolem nás pod našimi kroky vlnilo. Jeho přilnavá síla nás chytala za paty, i když jsme šli po pěšině, a když jsme – uchýlivše se od ní – klesali do bahna, měli jsme dojem, že nás čísi poťouchlá, zlomyslná ruka stahuje do hnusných hlubin. Tak úporná a...

Dobře schovaní dropi bengálští

Dropi bengálští žijí během toku a hnízdění poměrně nápadným způsobem a zdržují se převážně v rezervacích. Po zbytek roku však kamsi mizí. Nyní již víme kam, ale toto poznání přináší novou starost: Jak dropi ochránit v nechráněné krajině?

Hilltopping, vrcholové hmyzí seznamky

Všimli jste si po výšlapu na některý z nepříliš zarostlých kopců Českého středohoří množství motýlů a jiného hmyzu kroužícího poblíž vrcholu? Samozřejmě nejde o hmyzí turisty užívající si výhledu do krajiny, nýbrž o poměrně rozšířenou namlouvací strategii některých skupin hmyzu.

Homunkulus, budoucí supernova

Jeden čas to byla druhá nejjasnější hvězda noční oblohy. Eta Carinae patří k nejfotografovanějším vesmírným objektům. A také k těm nejzáhadnějším.

Král − muž + žena = královna

Umělá inteligence přitahovala Tomáše Mikolova takřka od prvního setkání s počítačem. Jeho talentu, který se rozvíjel nejdřív na Vysokém učení technickém, si brzy povšimli v Microsoftu a Googlu. Dnes pracuje ve Facebooku na zásadním úkolu: na vývoji obecné umělé inteligence. Ta nám, jak věří Mikolov, pomůže vyřešit problémy, na které lidstvo samo nestačí.

Mikrobi, kteří z nás udělají maratonce

Výzkum bakterií, které s námi žijí v symbióze – takzvaného mikrobiomu –, odhaluje podivuhodné vlastnosti těchto malých, ale mocných obyvatel našich těl. Ve střevech, na kůži i v některých dutinách hostíme 500 až 1000 různých druhů bakterií, které dohromady obsahují více genů než náš vlastní lidský genom.1 Do debat o tom, nakolik mikrobiom ovlivňuje naši...

Obrana matematiky

Cílem této úvahy je formou tezí a vnitřního monologu reagovat na otázky, s nimiž se jako profesionální matematik běžně setkávám a které si někdy i sám kladu. Nezastírám, že mnohdy mám na stejnou věc několik názorů, které se vzájemně vylučují, tedy i vyznění mého textu může být neurčité či rozporuplné. Také nejsem schopen potlačit místy velmi patrné...

Patogény v pasci DNA

Na boj proti infekciám spôsobeným baktériami, vírusmi či hubami máme k dispozícii vrodenú imunitu, ktorá ich vie veľmi rýchlo rozoznať, pohltiť, stráviť a hlásiť získanej (adaptívnej) imunite, že sa v tele deje niečo zlé. Adaptívna imunita síce spočiatku pomalšie reaguje na škodlivé organizmy, ale zato je precíznejšia a dokáže si pamätať patogény, s ktorými sa...

Plastidy

Rostliny se od nás živočichů zásadně liší. Obvykle vedou přisedlý způsob života a živí se autotrofně. Nepotřebují organické molekuly, neboť pro stavbu svých těl využívají anorganické látky a sluneční energii. Za tímto účelem mají specifické buněčné organely – plastidy.

Podkarpatská Rus a její literatury

Pro literaturu na Podkarpatské Rusi jsou příznačné historicky se měnící vazby na maďarskou, ruskou, ukrajinskou, českou i slovenskou kulturu. Svým hybridním rázem dokládá, že existují regiony a kontaktní zóny, které nelze pochopit prizmatem jediné, čistě národní kultury.

První obraz horizontu černé díry

Když jsme spolu s Vladimírem Karasem v roce 2010 psali o vyhlídkách radioastronomie na přímá pozorování černých děr (Vesmír 89, 226, 2010/4), byla myšlenka zobrazení jejich nejbližšího okolí a potažmo přímo siluety horizontu událostí ještě v samém zárodku.1 Od šedesátých let, kdy byla rozpoznána první černá díra v souhvězdí Labutě a možná existence těchto...

Roboti tancují, jak Alan Turing píská

Alan Turing, slavný britský matematik a informatik s tragickým osudem, by byl jistě potěšen, že jeho nápad, jímž si před téměř 70 lety udělal výlet do biologie, dnes slouží i k organizaci „hejna“ malých robotů. Napodobují morfogenezi mnohobuněčných organismů.

Ruch v podzemí

Před 20 lety se rostlinní ekologové usnesli: než popisovat rostlinné strategie podle množství nejasných pravidel a ad hoc experimentů bude lepší měřit pečlivě vybrané vlastnosti rostlin, které považujeme za klíčové v jejich vztahu k prostředí a k sobě navzájem. Ekologie rostlin se tak podstatně proměnila. Ne vše se však podařilo.

Sportující faraon

Schopný král byl zárukou, že nezvítězí síly zla a chaosu a „boží země“ Egypt bude trvale vzkvétat a bude se dařit jejímu lidu. To potvrzoval rituál prověrky fyzické síly a zdatnosti, jehož součástí bylo případné usmrcení starého náčelníka i běh, jímž panovník dokazoval svou zdatnost a vytrvalost.