feed info

44 článků z Vesmír


Pátek 26. listopadu 2021


Ukázka z knihy: Jak zabránit klimatické katastrofě (Bill Gates)

Má softwarový inženýr, miliardář a filantrop co říci k tak odbornému a komplexnímu tématu, jakým je řešení klimatické krize? Možná budete překvapeni. Ve spolupráci s nakladatelstvím Jan Melvil Publishing vám přinášíme ukázku z knihy Billa Gatese Jak zabránit klimatické katastrofě.


Úterý 23. listopadu 2021



Sobota 6. listopadu 2021



Středa 3. listopadu 2021


Transdisciplinární konference na počest Ivana M. Havla

Srdečně zveme všechny čtenáře Vesmíru na konferenci na počest Ivana M. Havla, kterou pořádají Centrum pro teoretická studia UK a AV ČR, FHS UK, Knihovna Václava Havla a časopis Vesmír. Vzhledem k epidemické situaci doporučujeme sledovat konferenci online.


Pondělí 1. listopadu 2021


(Ne)chemické toulky chemickým prostorem

Zkusme si představit všechny chemické látky, které by bylo možno připravit, od vodíku až po makromolekuly včetně nukleových kyselin a bílkovin. Kolik by jich mohlo být? Veškeré pokusy o odhad velikosti množiny všech možných chemických látek, takzvaného chemického prostoru, velmi rychle přecházejí do astronomických čísel…

Afričtí bércouni stále neznámí

Dlouholetý terénní výzkum českého týmu a nové poznatky molekulární taxonomie ukazují, jak málo toho ještě víme i o savcích z intenzivně studované skupiny Afrotheria.

Ako miniatúrny votrelec dobyl svet

Biologické invázie vážne ohrozujú tak svetovú biodiverzitu, ako aj ekonomiku. Pomerne novým inváznym škodcom v Českej republike i na Slovensku je podkôrnik drvinárik čierny (Xylosandrus germanus) z ekologickej gildy ambróziových chrobákov. Dnes už vieme, odkiaľ k nám zavítal, a máme aj celkom dobrú predstavu o tom, ako sa rozšíril po veľkej časti severnej pologule.

Čekání na skřítky

V Česku byly 2 hodiny 52 minuty po půlnoci, když se 17. listopadu 2020 od rampy kosmodromu Kourou ve Francouzské Guyaně odlepila nosná raketa Vega s družicí TARANIS na palubě. Vše šlo podle plánu až do chvíle, kdy vynesení převzal motor čtvrtého stupně. Raketu překvapivě navedl zpět k Zemi a celý náklad shořel v atmosféře.