feed info

7 článků z iROZHLAS - Věda a technologie

‚Fascinující objev.‘ Trilobit z Česka měl oči jako včela, zjistili němečtí vědci

Trilobit, kterého objevili jako fosilii v roce 1846 na území dnešní České republiky, měl oči podobné těm, jaké mají včely. Zjistili to němečtí zoologové z univerzity v Kolíně nad Rýnem, kteří o svém objevu informovali v prestižním časopise Scientific Reports. Vnitřní struktura zrakového aparátu tohoto vyhynulého členovce je podle vědců téměř identická s tou,...

Kyberútoky a drahý internet. Digitální kvalita života patří v Česku k nejhorším v Evropské unii

Česká republika patří k nejhorším zemím v Evropské unii z hlediska dostupnosti internetu či úrovně elektronického provozu úřadů. Vyplývá to ze studie, která hodnotí digitální kvalitu života v 85 zemích světa a která Česko zařadila na 32. místo. Většina předních míst žebříčku patří evropským zemím, vede jej Dánsko před Švédskem a Kanadou.

Chvíle slávy, poté věznění nebo emigrace. Před 75 lety se domů vrátili českoslovenští letci z Británie

Přesně před 75 lety se do Prahy vrátili českoslovenští letci ze služeb britského vojenského letectva RAF. Za druhé světové války jich proti nacistickému Německu bojovalo 2500, pětina z nich zemřela. Po návratu do vlasti na ně sice čekalo vřelé přivítání, nedlouho poté - po únoru 1948 - z nich ale komunisté udělali nepřátele národa.