feed info

47 článků z OSEL.cz


Neděle 30. prosince 2018



Sobota 29. prosince 2018


Neuritóza není neuróza

Není, ale u členů americko-ruského kolektivu neurologů, kteří se snaží přijít na kloub tomu, co rádo začíná únavou a depresemi a později přerůstá v psychózu, paranoiu a progresivní demenci, neurózu navozuje. Může za to objev řízeného procesu, který neurony připravuje o jejich synapse. Takový fenomén dosud nebyl znám, vědci ho pojmenovali "neuritózou".


Pátek 28. prosince 2018


Sedí náš vesmír na rozpínající se bublině v další dimenzi?

Strunové teorie v dnešní době nejsou právě na výsluní. Sympatické ale je, že to jejich zastánci nevzdávají. Bojuje za ně i tým Uppsalské univerzity, který navrhl nový model s vesmírem posazeným na bráně strunového mnohovesmíru, který by měl vysvětlit i temnou energii.


Čtvrtek 27. prosince 2018



Úterý 25. prosince 2018



Pondělí 24. prosince 2018



Neděle 23. prosince 2018



Sobota 22. prosince 2018



Pátek 21. prosince 2018


Sacharin a příliš mnoho karcinogenů

Byl objeven v roce 1878. Podle pověsti náhodou, jelikož si jeho objevitel Constantin Fahlberg neumyl ruce. Před večeří se patlal v černouhelném dehtu, izoloval z něj různé látky a právě zkoušel, jaké vlastnosti má jedna z nich – toluen sulfonamid. Chleba, do kterého se pak vyhladovělý po celodenním experimentování zakousl, měl prý nezvykle sladkou příchuť.


Čtvrtek 20. prosince 2018



Úterý 18. prosince 2018


Experiment PHENIX vytvořil kapičky hmoty raného vesmíru

Newyorský srážeč RHIC uvařil kvarkovou polévku ve srážkách protonů, deuteronů a helia-3 s atomy zlata. Kvark-gluonové plazma přitom vznikalo v různých tvarech, podle toho, o jakou srážku šlo. Experimenty potvrzují, že se kapičky kvark-gluonového plazmatu chovají jako kapalina.

Možnosti využití geotermální energie

Jednou z potenciálních možností pro získávání energie je využití tepla z nitra Země. Na rozdíl od takového Islandu má Česká republika možnosti v této oblasti omezené. Přesto je důležité je efektivně využít.