feed info

38 článků z OSEL.cz


Úterý 29. září 2020


Původ sytosti

Není neuron, jako neuron, některé jsou POMC. Francouzští vědci nyní odhalili, jak určitý typ neuronů navozuje naše přehnané sympatie k ledničce. Možná jsme již blízko možnosti tlumit nutkání, jemuž řada z nás není schopna odolat.


Pondělí 28. září 2020


„Chřipečkáři“ dosáhli svého, Česko se nekontrolovaně promořuje.

V době jednoho z vrcholů politického boje proti nošení roušek, těch Babišových náhubků, antidemokratických hadrů, a jinak přezdívaných zdravotních pomůcek, začaly padat rekordy v počtu nově infikovaných a už i mrtvých. Místo nošení roušek ve vnitřních prostorách, kterému jsme se nechtěli podřizovat, nás tak pravděpodobně čekají daleko razantnější...


Sobota 26. září 2020


Vyřešení záhady: Proč je supratekuté helium-3 jako vakuum?

Když se nějaký objekt pohybuje supratekutým heliem-3, je to jako, kdyby byl ve vakuu. Pohybuje se zcela bez odporu, i když je to relativně velkou rychlostí. Nový zásadní výzkum odhalil, že klíčovou roli hrají nahloučené kvazičástice, které brání kontaktu mezi objektem a okolní suprakapalinou.


Pátek 25. září 2020


Raný vesmír byl homogenní. Může za to gravitace?

Kamkoliv se podíváme, náš vesmír je všude stejný, alespoň na těch největších škálách. Kosmologové to obvykle vysvětlují inflací, extrémním nafouknutím celého vesmíru v titěrném zlomku sekundu po Velkém třesku. Co když ale inflace nebyla nutná?


Čtvrtek 24. září 2020



Středa 23. září 2020


Bojový tryskový dron Loyal Wingman poprvé testoval motor

Boeing a Loyal Wingman společně vyvíjejí bezpilotní tryskový dron s umělou inteligencí. Loyal Wingman bude na bojových i průzkumných misích doprovázet jiné drony i letouny s lidskou posádkou. První test turbodmychadlového motoru dopadl na jedničku.


Úterý 22. září 2020


Superbaterie Skeletonu a KIT by se měla nabít za 15 sekund

Lithium-iontové baterie uloží spoustu energie, ale fungují pomalu. Ultrakapacitory jsou naproti tomu velmi rychlé, ale energie se do nich vejde jen poskrovnu. Hybridní systémy by měly využít předností obou těchto technologií a potlačit jejich omezení. Skeleton Technologies vsadili na grafenový hybridní systém, v němž lithium-iontové baterie a ultrakapacitory pracují ve...


Pondělí 21. září 2020



Neděle 20. září 2020


Ohromně masivní černé díry mohou růst do opravdu nezměrných velikostí

Existují černé díry hvězdných velikostí. Už také více méně víme, že existují černé díry středních velikostí. V centrech galaxií sedí supermasivní černé díry. A pak jsou také SLABy „stupendously large black holes“, čili „úžasně obrovité černé díry“, jejichž hmota by měla přesahovat 100 miliard Sluncí. Přinejmenším teoreticky.


Sobota 19. září 2020


Nová superelastická slitina železa vydrží extrémní teploty

Slitina železa, hliníku, niklu a přesně vyladěného množství chromu je superelastická. A také superodolná, protože na rozdíl od jiných podobných slitin si udrží své podivuhodné vlastnosti ve velmi širokém rozmezí teplot. Funguje od mínus 263 °C až plus 200 °C, takže by ji mohli využít i kosmičtí inženýři na Marsu nebo na Měsíci.


Pátek 18. září 2020