feed info

41 článků z OSEL.cz

Kúrové – sochy mladíků z řecké archaické doby

Stylizované sochy neoděných mladých mužů mají náboženský kontext, často stály u chrámů, většinou Apollónových, občas na hrobech. Pocházejí z let 650 až 490 před n. l. Přeznačený původně egyptský styl soch se v Řecku svébytně rozvíjel, až se začátkem klasické doby promění se do soch atletů, efébů a chlapců.


Neděle 30. října 2022


Fyzici pozorovali, jak kovem prochází světlo

Kov je za normálních okolností lesklý, protože odráží světlo. Američtí fyzici tohle pravidlo přelstili díky vrstevnatému kvantovému materiálu ZrSiSe, který tvoří zinek, křemík a selen. Světlo se od něj neodrazí, ale specifickým stylem se šíří skrz něj. ZrSiSe by mohl pomoci výzkumu i uplatnění kvantových materiálů.


Sobota 29. října 2022


Jak zničit síť malých satelitů? Číňané zvažují jadernou explozi v atmosféře

V případě konfliktu technologicky vyspělých mocností by mohly klíčovou roli sehrát distribuované sítě malých satelitů, které mohou zajišťovat komunikaci, průzkum i další důležité funkce. Jak ale takovou síť zničit? Čínští armádní odborníci navrhují explozi 10 Mt bomby na hranici vesmíru, ale i takový zákrok přináší více otázek než odpovědí.

Krádež identity stylem „Toxo“

O tom, že kočičí parazit Toxoplasma gondii mění lidské imunitní buňky v trojské koně roznášející infekci po celém těle, jsme již na Oslu psali. Nyní tu máme nejnovější poznatek švédsko – francouzsko – amerického týmu. Odhalil molekulární fígl parazita, kterým přechytračuje imunitu, aby mohl beztrestně lézt do mozku.


Čtvrtek 27. října 2022


Drobná neutronová hvězda by mohla být exotickou „podivnou hvězdou“

Velmi malá a velmi lehká neutronová hvězda HESS J1731-347 je ve skutečnosti ještě menší a ještě lehčí, víc, než by neutronová hvězda měla být. Zdá se, že by mohlo jít o podivnou hvězdu (strange star), tedy objekt tvořený zhruba stejným dílem podivných, horních a dolních kvarků. Další výzkum ukáže, jestli můžeme slavit.


Středa 26. října 2022


„Kosmický magnet“ tetrataenit je slibnou alternativou vzácných zemin

Vědci si doposud mysleli, že vzácný tetrataenit, magnetický minerál tvořený železem a niklem a známý převážně jen z meteoritů, vzniká za nějakých exotických podmínek a po velmi dlouhou dobu. Teď se ale ukázalo, že při správném složení, které zahrnuje i určité množství fosforu, lze tetrataenit vyrobit za 15 sekund. Mohla by to být tvrdá rána čínskému...


Úterý 25. října 2022


Při rekordním přenosu data bylo dosaženo rychlosti 1,84 petabitů za sekundu

Optický systém skandinávských inženýrů pokořil rekord v rychlosti přenosu dat, v optickém vláknu o délce 7,9 kilometru. Výkonem 1,84 Pbit/s překonali globální internet, který přenáší cca 1 Pbit/s. A je to prý jen začátek. Se svojí technologií si věří na budoucí rekordy, které by měly být ještě podstatně vyšší.

Vyšší pravděpodobnost narození mrtvého dítěte pochází od otce

Od předků si neseme do života nejen věci dobré, ale i některé zlé. Zatím největší studie zaměřená na narození mrtvého potomka přichází s překvapením, že i to může být dědičné. A že riziko narození mrtvého dítěte se zvýšenou měrou přenáší přes otce a mužské příbuzné.


Pondělí 24. října 2022


Ambiciózní Space Solar Power Project se chystá na oběžnou dráhu

Na Caltechu běží ostře sledovaný a velmi náročný Space Solar Power Project, jehož cílem je vyvinout technologie pro těžbu solární energie na orbitě a její bezdrátový přenos na Zemi, včetně ultralehkých, velmi výkonných a velmi levných solárních panelů. V prosinci by mělo dojít na první testy prototypů ve vesmíru.


Neděle 23. října 2022


Kvantový interferometr s entanglovanými atomy je dvojitě strašidelný

Kvantové senzory přinášejí pozoruhodné aplikace dříve velmi exotických kvantových jevů. Jako by se vědci přestali bát a zkrotili tyto přízraky do podoby užitečných technologií. Nový kvantový interferometr využívá kvantové provázání a delokalizaci, tedy hned dva strašidelné kvantové triky najednou.


Pátek 21. října 2022


Autonomní dělová věž RAPIDFire může sejmout celá hejna dronů

Nexter a Thales představili autonomní a pancéřovanou dělovou věž RAPIDFire. Je vybavená 40 mm automatickým kanonem, schopným pálit teleskopickou municí. Může operovat na moři i na souši. Poradí si s hejny dronů, letouny, vrtulníky i vícenásobnými útoky raket, pokud udělají tu chybu, že se přiblíží na 4 kilometry.

Dvě větve filosofie?

Něco takového tvrdil v 3. století n. l. Diogenés Laertios: Jeden počátek řecké filosofie je prý v Iónii, u Anaximandra, zatímco druhý v Itálii, u Pythagory. Zkusme tuto hypotézu otestovat, co unese. Kupodivu se zdá být trefnější než zpětně aplikovaná novověká rozdělení typu materialismus a idealismus.

Provádí mozek kvantové výpočty?

Spočívá vysvětlení „záhadnosti“ a „velkoleposti“ mozku v kvantových mechanismech? Irský tým analyzoval skeny mozku z magnetické rezonance a našel tam signály, které prý souvisejí s kvantovým entanglementem spinů protonů v mozkové kapalině. Jestli je ale mozek více „kvantový“, než vyplývá z pouhé jeho struktury, to by měl důkladně prověřit budoucí...


Čtvrtek 20. října 2022



Středa 19. října 2022


Čo sme sa naučili o COVID-19

Sú to už 3 roky od prvých prípadov nového vírusového ochorenia, ktoré najskôr dostalo názov Wuchanská pneumonia. Jeho pôvodca bol dočasne označený ako 2019-nCoV, definitívne potom SARS-CoV-2 a choroba dostala meno COVID-19. Ako sme sa posunuli od počiatočnej paniky a hľadania účinnej liečby, cez milióny mŕtrvych až k dnešnému prijatiu novej choroby ako súčasti...

OceanEnergy testují nejvýkonnější plovoucí vlnový generátor světa

Irská společnost OceanEnergy spouští čtyřletý projekt testů plovoucího vlnového generátoru OE35 na skotských Orknejích. Generátor o výkonu 1,25 MW vyrábí elektřinu z energie vln díky obousměrné Wellsově vzduchové turbíně. Po vyhodnocení výsledků bude následovat generátor OE50 o výkonu 2,5 MW.

Pozemskou atmosférou možná prolétají meteory z temné hmoty

Pokud temnou hmotu tvoří velmi hmotné částice, mohly by občas prolétat atmosférou Země jako meteory. Co je ještě lepší, v takovém případě by za sebou měly nechávat stopu podobnou stopě meteoru, ale v detailech odlišnou. V radarových datech by to mělo být možné rozlišit. Chytíme temnou hmotu v atmosféře?


Pondělí 17. října 2022


Statisíce lidských buněk na Petrisce si zahrály videohru Pong

DishBrain je zručný wetware z lidských neuronů. Zvládne pinkání s míčkem v legendární videohře a představuje nový typ modelu lidského mozku, který není založený na „počítačovém“ uvažování. V budoucnu poslouží k výzkumu chorob mozku i k testování vlivu léků i dalších látek na mozek.

Živé mrtvé aneb jak spí bakterie

Název článku jsme si vypůjčili od Roberta Kirkmana, v jehož díle přeživší apokalypsu podrží na živu naděje na přežití. Naše povídání bude o naději bakterií, která je neopouští ani po tisíci letech. Jejich spory se z fyziologicky mrtvolného stavu pro návrat do života rozhodují počítáním.


Neděle 16. října 2022


Otevření stálé archeologické expozice v Příboře

Článek na Oslu Silicity ledovcových uloženin oderské části Moravské brány uveřejnil fotografie pazourkových artefaktů. Bylo zmíněno 28 paleolitických sídlišť objevených v okolí Fulneku a Bílovce, z nichž bylo získáno 2755 kamenných nástrojů. Namístě je otázka, jaký je osud takového množství nálezů? Jedná se „jen“ o kamenné artefakty, které nejsou...

Zemi osmahl rekordně silný gama záblesk s energií 18 TeV

Čínská pozemní observatoř LHAASO detekovala gama záblesk, který přiletěl ze vzdálenosti 1,9 miliardy světelných let. Jeho energie překonala veškeré gama záblesky, s nimiž jsme zatím měli tu čest. Pokud se potvrdí, že to opravdu byl gama záblesk, mohl by badatelům poskytnout cenné informace.


Pátek 14. října 2022