feed info

41 článků z OSEL.cz

Kúrové – sochy mladíků z řecké archaické doby

Stylizované sochy neoděných mladých mužů mají náboženský kontext, často stály u chrámů, většinou Apollónových, občas na hrobech. Pocházejí z let 650 až 490 před n. l. Přeznačený původně egyptský styl soch se v Řecku svébytně rozvíjel, až se začátkem klasické doby promění se do soch atletů, efébů a chlapců.


Neděle 30. října 2022


Fyzici pozorovali, jak kovem prochází světlo

Kov je za normálních okolností lesklý, protože odráží světlo. Američtí fyzici tohle pravidlo přelstili díky vrstevnatému kvantovému materiálu ZrSiSe, který tvoří zinek, křemík a selen. Světlo se od něj neodrazí, ale specifickým stylem se šíří skrz něj. ZrSiSe by mohl pomoci výzkumu i uplatnění kvantových materiálů.


Sobota 29. října 2022


Jak zničit síť malých satelitů? Číňané zvažují jadernou explozi v atmosféře

V případě konfliktu technologicky vyspělých mocností by mohly klíčovou roli sehrát distribuované sítě malých satelitů, které mohou zajišťovat komunikaci, průzkum i další důležité funkce. Jak ale takovou síť zničit? Čínští armádní odborníci navrhují explozi 10 Mt bomby na hranici vesmíru, ale i takový zákrok přináší více otázek než odpovědí.

Krádež identity stylem „Toxo“

O tom, že kočičí parazit Toxoplasma gondii mění lidské imunitní buňky v trojské koně roznášející infekci po celém těle, jsme již na Oslu psali. Nyní tu máme nejnovější poznatek švédsko – francouzsko – amerického týmu. Odhalil molekulární fígl parazita, kterým přechytračuje imunitu, aby mohl beztrestně lézt do mozku.


Čtvrtek 27. října 2022


Drobná neutronová hvězda by mohla být exotickou „podivnou hvězdou“

Velmi malá a velmi lehká neutronová hvězda HESS J1731-347 je ve skutečnosti ještě menší a ještě lehčí, víc, než by neutronová hvězda měla být. Zdá se, že by mohlo jít o podivnou hvězdu (strange star), tedy objekt tvořený zhruba stejným dílem podivných, horních a dolních kvarků. Další výzkum ukáže, jestli můžeme slavit.