feed info

47 článků z OSEL.cz

Životospráva, zázraky a pastorace pythagorejců

Nejedli boby? Byli vegetariáni nebo stačilo nejíst maso bílého kohouta? Drželi celibát? Nosili šperky? Kterou botu si obouvat nejprve? Rizika silnic, lázní a chrámů. Alegorické výklady. Mistrovo obřadné vystupování a zlaté stehno. Objev systematické pastorace.


Úterý 29. listopadu 2022



Pondělí 28. listopadu 2022


Nový termoelektrický materiál levně a bezpečně vyrábí elektřinu z tepla

Soudobé termoelektrické materiály pro výrobu elektřiny z horka bývají nákladné a toxické. Nedávno vyvinutý termoelektrický materiál je založený na mědi, manganu, germaniu a síře, přičemž je podstatně méně drahý a jedovatý. Zároveň je stabilní do teploty 400 °C, což mu umožňuje těžit elektřinu z horka ve většině dnešních průmyslových zařízení.


Neděle 27. listopadu 2022


Vlci nakažení toxoplazmou se mnohem častěji stávají vůdcem smečky

Slavný jednobuněčný manipulátor toxoplazma se chce za každou cenu dostat do definitivního hostitele. Přitom mimoděk působí na mozky mezihostitelů, jako jsou vlci v Yellowstone a určitě i jinde. Infikovaný vlk je odvážnější a méně ochotně ustupuje ve vlčích konfliktech. Proto se vlci s toxoplazmou velmi často stávají alfa samcem.


Sobota 26. listopadu 2022


Čína zdokonaluje monitoring kosmického počasí

Ať si z hlediska politického o Čině myslíme cokoliv, nelze této velmoci nepřiznat, že její státem cíleně řízený a dobře financovaný vědeckotechnický pokrok dosahuje obdivuhodné úspěchy. Nevyjímaje výzkum a dobývání kosmu, což bezpochyby souvisí i s vojenskými zájmy. Na horní příčky žebříčku obřích moderních pozemních teleskopů se příští rok zařadí...