feed info

53 článků z OSEL.cz

Nález germánské spony z élektra u Příbora

V oblasti Moravské brány jsou známy četné nálezy z doby germánského osídlení (první polovina prvního tisíciletí). Blíže se tím před válkou zabýval amatérský archeolog Gustav Stumpf. Nález germánské spony však Stumpf nezaznamenal. Na celém území České republiky by se podobné nálezy snad daly spočítat na prstech jedné ruky. Nedávný nález germánské spony z...

Přesně naváděný projektil SCALPEL zasáhl cíl v ohromující vzdálenosti

BAE Systems úspěšně otestovali své želízko v ohni programu americké armády XM1155 Sub-Caliber, přesně naváděný dělostřelecký projektil Sub-Caliber Artillery Long-Range Projectile with Enhanced Lethality (SCALPEL). Podle nepříliš detailního prohlášení zasáhli statický cíl, který byl velice daleko. Přesná munice s ďábelským dosahem má za sebou další milník.


Čtvrtek 30. března 2023


Gravitační čočkování prozradilo gravitačního behemota

Gravitační čočky obsahují spoustu zajímavých informací o čočkovaném i čočkujícím objektu. V tomto případě analýzy a superpočítačové simulace čočkující masivní eliptické galaxie Abell 1201 BCG vystopovaly ultramasivní černou díru o hmotnosti přes 30 miliard Sluncí. Je jednou z největších, jaké jsme kdy viděli.


Středa 29. března 2023


Australští Vow vyrobili masové koule z mamuta

Biotechnologický startup Vow na základně fosilní DNA a genomu slona rekonstruoval mamutí myoglobin, který je zásadní pro chuť a barvu masa. Ten vložili do buněk a vypěstovali maso, z něhož uvařili mamutí koule. Prozatím skončily v muzeu, ale příště, kdo ví? Dali byste si mamuta?

Vyhynutí parních lokomotiv popírá evoluční předsudky

Parní lokomotivy dominovaly ekosystému dopravy do poloviny 20. století. Jejich vymírání je skvělým modelem pro biology, protože fosilní záznam lokomotiv není vůbec děravý. Je fascinující vidět, jak ryze technologické záležitosti, které považujeme za výplod našich myslí, ve skutečnosti hrají podle biologických not.


Pondělí 27. března 2023


Ledově temný zrak černých děr rozežírá kvantovou koherenci

Fyzici spočítali, že horizonty událostí černých děr nakonec rozežerou prakticky všechny kvantové superpozice. Ať jsou kdekoliv. Podle nich jsou černé díry absolutními mistry dekoherence. Jejich tesknivé chřtány zírají na celý vesmír jako všudypřítomný a přitom úplně lhostejný pozorovatel. Kam se na fyziku hrabe H. P. Lovecraft.


Neděle 26. března 2023


AI dokáže odhalit podvodníky a neplatiče daní

K tomu, čemu se lidově říká obcházení povinnosti platit daně, se bohatým nabízí celá řada nástrojů. K oblíbeným patří daňová optimalizace se založením pobočky v daňovém ráji. Na tom by ještě nemuselo být nic nelegálního, kdyby…

Najdeme na milimetrových vlnách ultralehkou temnou hmotu?

Temnou hmotu by mohly tvořit ultralehké částice, jako jsou temné fotony. Tým japonské Kyoto University pátral po temných fotonech kolem 0,1 meV pomocí nové metody detekce na milimetrových vlnách. Jako obvykle nic nenašli, ale jejich výzkum by mohl přispět k dalšímu rozvoji telekomunikačních sítí.

Vojáci mohou ovládat robopsy pouhou myslí

Průlomové grafenové senzory pro snímání mozkové aktivity jsou zcela neinvazní a fungují pod vojenskou přilbou. Díky jejich spojení s Microsoft HoloLens je teď vojáci mohou využívat k „telepatickému“ řízení robotických psů. A také dalších elektronických systémů, včetně rozmanitých dronů. Stačí jen pomyslet…


Sobota 25. března 2023



Čtvrtek 23. března 2023


Džin utíká z lahve. Schopnou inteligenci Alpaca lze vycvičit za 600 dolarů

Trénink umělých inteligencí byl až doposud výsadou zkušených vývojářů s nemalými finančními prostředky. Teď ale přišla Alpaca ze Stanfordu a všechno se mění. Jsme svědky bouřlivé demokratizace všehoschopných inteligencí. Je jenom otázkou času, kdy zaklepou na Vaši mailovou schránku, přinejmenším. Připravte se na vše.

Negativně laděné titulky zvyšují čtenost online zpráv. Bohužel.

Krev dobře prodává. Platilo to pro tištěný bulvár a platí to i pro online zprávy. Lidská přirozenost vytváří začarovaný kruh. Fascinují nás negativní věci, tak jich jsou plné titulky, aby na ně všichni klikali, z čehož jsou pak všichni smutní. A smutek, ten v titulcích funguje nejvíc.


Středa 22. března 2023


Turecko představilo pokročilý bojový stealth dron ANKA-3

Turecká společnost Turkish Aerospace Industries vyvíjí bojový stealth dron se samokřídlem ANKA-3. Brzy by mělo dojít na jeho první let. Na rozdíl od dronu Kızılelma společnosti Baykar upřednostňuje stealth vlastnosti před vysokým výkonem. Turecko má zaděláno na slibný mix bojových dronů, které se navzájem doplňují.


Úterý 21. března 2023


Dívka s náušnicí po kykladsku

Nepůjde teď o slavný obraz Johanna Vermeera, nýbrž o výtvarné téma doby kolem roku 600 před n. l., známé z kykladských ostrovů. Náušnice je velká, takže je zakotvená také ve tváři. Na Kykladách má svůj předobraz už v rané době bronzové.

Průlom v materiálech: Experimentální peptidové sklo se rozloží v kompostu

Tradiční sklo se vyrábí z křemičitého písku. Když se místo něj použije prášek z peptidů nebo aminokyselin vznikne biomolekulární sklo s pozoruhodnými vlastnostmi. Je skvěle průhledné, pevné a přitom se za pár týdnů až měsíců rozloží v kompostu. Nebo třeba v lidském těle, pokud by bylo součástí vstřebatelných implantátů.


Pondělí 20. března 2023


Překvapivě velkou hrozbou pro život ve vesmíru mohou být srážky s exoměsíci

Měsíc považujeme za romantického průvodce Země, který nám nabízí malebné noci a přílivy s odlivy. Podle simulací vývoje planetárních systémů bychom měli být rádi, že se Měsíc chová spořádaně. Vypadá to, že zvlášť u exoplanet v blízkosti hvězdy se může exoměsíc vzdálit od planety, vrátit se a vší silou do exoplanety narazit za pouhou 1 miliardu let od...


Neděle 19. března 2023


Rolls-Royce vyvíjejí mikroreaktor pro Měsíc

Britští Rolls-Royce dostali finanční injekci od UK Space Agency, kvůli výzkumu a vývoji malých modulárních reaktorů pro lunární základny. Právě takové technologie budou zásadní pro vybudování a provoz lunárních základen. Pokud vše poběží podle plánu, měl by britský lunární reaktor letět na Měsíc v roce 2029.